Elliott Dalgası nedir?
Elliot Dalgası yatırımcılar için neden önemlidir? ne işe yarar?
Elliott Dalgası nedir?
Elliot Dalgası yatırımcıların ve tradelerların teknik analizde kullandıkları bir teoriyi (veya prensibi) tasvir eder. Prensip, finansal piyasaların zaman aralığından bağımsız olarak belirli yapılar gösterme alışkanlığında olduğu esasına dayanır.
Temelde Elliott Dalga Teorisi (EWT), piyasa hareketlerinin yatırımcı psikolojisi döngüleri dizisini takip ettiğini iddia ediyor. Yapılar, ayı ve boğa arasında git geller yapan piyasa hareketline göre ortaya çıkar.
Elliott Wave prensibi, Amerikalı bir yazar ve muhasebeci olan Nelson Elliott tarafından 1930'larda ortaya çıkarılmıştır. Fakat teori 70'lerde Robert R. Prechter ve A. J. Frost'un yoğun çabaları sayesinde popülerlik kazanmıştır.
EWT'ye başlangıçta insan davranışlarını tanımlamak üzere kullanılacak olan Dalga Prensibi adı verilmiştir. Elliott'ın bu prensibi, piyasa verileri üstünde özellikle de hisse senedi piyasalarına odaklanarak yapmış olduğu ayrıntılı araştırmalar vasıtasıyla keşfetmiştir. Araştırmaları en az 75 senelik geri dönüşüm ( back test) testleri yapmıştır.
Temel Elliott Dalga yapısı
Temel Elliott Dalga yapısı tipik olarak beş Hareket Dalgası (ana trendle aynı yönde hareket eden) ve üç Düzeltme Dalgasından (ters yönde hareket eden) oluşan sekiz dalgalı bir yapı ile tanımlanabilir.
Yani, bir ayı sektöründe tam bir Elliott Dalgası döngüsü şu biçimde gözükür:
İlk örnekte beş Hareket Dalgasının yer aldığı görülebilir: üç tanesi yukarı yönde hareket eder (1, 3 ve 5) ve iki tanesi de aşağı yönde hareket eder (A ve C). Özetle, ana trendle uyumlu olan tüm hareketler bir Hareket Dalgası olarak kabul edilebilir. Bu da 2, 4 ve B'nin üç Düzeltme Dalgası olduğu anlamına gelir.
BirBorsa / Cem Arslan