Eczacılar iş bırakmak için hazırlık yapıyor!
Fiyat kararnamesinde yapılan güncelleme yetersiz bulan eczacılar iş bırakma hazırlığı yapıyor. Sözcü gazetesine konuşmuş olan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan; “Bizim gerçekten bu ülkede yaşama şansımız kalmadı. Eczaneler iş bırakma eylemini detaylı bir şekilde planlıyor.” dedi.
Eczacıların kârlılık oranlarını da belirlenmiş olan ilaç fiyat kararnamesi açıklığa kavuşturuldu. Kararname de temmuz ayı içerisinde yapılmış olan güncelleme eczacıların taleplerini maalesef karşılamadı.
Düzenlenmiş olan şartları iyileştirmediğini ve taleplerini de karşılamadığını dile getiren eczacılar eylem yapacaklarını dile getirdi.
İş bırakma ya doğru giden sürecin başlangıcı
Sözcü gazetesine konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan şu şekilde konuştu; “Konya’da bir ay öncesinde 54 Eczacı Odası ve Türk Eczacılar Birliği ile beraber aldığımız eylemlilik sürecine giriş ile ilgili bir kararımız bulunuyordu. Sonrasında ise Sağlık Bakanlığı ile detaylı görüşmelerimiz yapıldı. Temmuz ayı içersinde ilaç fiyat kararnamesinde küçük bir düzenleme yapıldı. Lakin bizim taleplerinizi karşılayan herhangi bir düzenleme güncellemenin kesinlikle olmadığından kaynaklı biz eylemlilik sürecimiz ile ilgili daha önce almış olduğumuz kararı aşama aşama uygulamak için yola koyulacağız. Bu eylemlilik haline en son olarak iş bırakmaya kadar gidebilecek bir süreci kapsadığını söyleyebiliriz.”
Yaşama şansımız kesinlikle kalmadı
Eczacıların ekonomik açıdan oldukça büyük sıkıntılar yaşadığını bununla beraber masraflarını karşılamakta da bir hayli güçlük çektiğini dile getiren Özcan; “Ekonomik anlamda oldukça büyük sıkıntılar içerisinde olduğumuz için bu kararı vermek zorunda kaldık.” sözünü dile getirdi. Özcan eczacıların niçin bu şekilde ekonomik sıkıntı içerisine düştüklerini ise şu şekilde anlattı; “Çünkü 13 yıl öncesinden bir ilaç fiyat kararnamesi bulunuyor. Bu ilaç fiyat kararnamesi kapsamında eczacıların kârlılık oranını belirlemiş bir kararname.
Kararname doğrultusunda eczacıların kârlılık baremleri ile alakalı olarak 13 yıl öncesine belirlenmiş olan TL baremleri bulunuyor. İlaç fiyatları yükseldikçe, eczacıların karlarını azaldığı bir düzenleme söz konusu. Her ilaç zammı ile daha pahalı ilaç satışına geçildiği zaman eczacının kârlılığı zaman içerisinde sürekli bir şekilde azalır hale geldi.”
Sistem bizim açımızdan tamamen tıkanmış durumda
Bu düzenleme kapsamında 200 TL’nin üzerinde bulunan her ilaç için eczacının kârlılığın %13 olduğunu aktaran Özcan şu şekilde devam etti;
“Bu %13 üzerinden eczacı şu anda değerlendirdiğimiz bu enflasyon ortamında maliyetleri oldukça arttığı için ne eleman maaşları ne kirasını ne de diğer giderlerini ödeyebilme durumunda değil. Artık sistem eczacılar açısından gerçekten tıkanmış durumda. Bu baremler 13 yıl öncesinin baremleri olarak geçiyor. 200 TL 13 yıl öncesinde belirlenmiş olan 200 TL’ye göre düşünülmüş. 13 yıl öncesindeki 200 TL olan herhangi bir şey şu an aynı şekilde değerlendirilebilir mi? Tabii ki de kesinlikle değerlendirilemez.”
Bizim istediğimiz sadece o baremlerin enflasyon oranında güncellenmesi. Yoksa gerçekten bizim yaşama şansımız maalesef kalmadı. O nedenle de bu süreç aşama aşama gidilecek bir süreçtir. Bunun en sonunda ise iş bırakma eylemi planlanıyor.”