E-İhracat Yapmak İçin Neler Yapılmalı?

Herhangi bir ürünü yurtdışına satma işlemi olan ihracatın internet üzerinden yapılması olarak bilinen E-ihracat için neler gerekli? Türkiye’de genellikle mikro ihracat olarak yapılan e-ihracat için yapılması gereken bazı işlemler vardır.

E-İhracat Yapmak İçin Neler Yapılmalı?

Herhangi bir ürünü yurtdışına satma işlemi olan ihracatın internet üzerinden yapılması olarak bilinen E-ihracat için neler gerekli? Türkiye’de genellikle mikro ihracat olarak yapılan e-ihracat için yapılması gereken bazı işlemler vardır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat nasıl yapılır? E-ihracat yaparak para kazanmak için ürününüzü yurtdışına satmanın yöntemini belirlemeniz gerekir. Dijital platform üzerinden yürütülen e-ihracat yurtdışı satışları, e-ticaret siteleri ve şirketin kendi web sitesi üzerinden gerçekleştirilir.

E-ihracatı e-ticaret siteleri ile yapıyor olsanız bile, kendi web sitenizi kurarak marka potansiyelinizi yükseltebilirsiniz. Markanız için özel olarak hazırladığın web sitesi üzerinden faturalı satış yapabilmek için öncelikle kurulu bir şirketinizin olması gerekir. Çeşitli sözleşme, kanun ve gümrük gibi evrak işlemlerini hallettikten sonra, yurtdışı teslimatı yapan kargo şirketlerinden biri ile anlaşarak ürün satışlarınızı yapabilirsiniz.

E-İhracat Aşamaları Nelerdir?

Son yıllarda Pazar yerlerindeki artış sebebi ile e-ihracat para kazanma stratejileri aranan önemli konular arasında yer almaktadır. E-ihracat yaparak para kazanmak için izlemeniz gereken adımlar sırası ile şöyledir:

·         Şirket Kurmak: E-ihracatı kurallarına uygun olarak yapmak ve yurtdışına faturalı satış gerçekleştirebilmek için; anonim, limited veya şahıs şirketi kurmanız gerekir. Böylece yaptığınız tüm satışlar vergilendirilir.

·         E-ihracat web sitesi açmak: Markanıza ait bir web sitenizin olması gerekir. Fakat e-ihracat yapmak için kuracağınız web site, e-ihracat yazılımı ile desteklenmesi gerekir. Bunun için birçok yabancı dil destekli ve döviz para kabul eden alt yapısının bulunması gerekir. Aynı zamanda e-ticaret web sitesi güvenilir yazılımlar ile oluşturulmalıdır.

·         Reklam ve pazarlama stratejileri: Ürününüzü yurt dışına satmak için e-ihracatı destekleyici reklam ve pazarlama stratejileri uygulamanız gerekir. Ürününüzün yurtdışındaki müşterilere doğru stratejiler ile tanıtımını yapmak, markanızı bir adım öne geçirebilir.

·         Pazar yerlerinde mağaza açmak: E-ihracat yapmaya karar verdiyseniz; Amazon, EBay, ETSY ve AliExpress gibi global pazar yerlerinde mağazanızın bulunması size büyük avantaj sağlamaktadır.

Şahıs Şirketi ile E-İhracat Yapılır Mı?

E-ihracata başlamak için yapılması gereken ilk adım şirket kurmaktır. E-ihracat şirketi olarak anonim, limited veya şahıs şirketi kurabilirsiniz. Klasik ihracat yaparken de marka büyüklüğü ve ortak sayısı baz alınarak Ticaret Hukuku’na uygun bir şekilde anonim, limited veya şahıs şirketlerinin türü belirlenmektedir. Dijital ortamda yapılan e-ihracat içinde kurallar aynen geçerlidir. Kurulu bir şahıs şirketiniz varsa veya şahıs şirketi kurmak istiyorsanız, e-ihracat yapabilmeniz mümkündür.

E-İhracatta Vergi Ödenir Mi?

E-ihracatta vergi ödenir mi? E-ihracat internet ortamında yapılan ihracattır. Klasik ihracatta olduğu gibi e-ihracatta da yurt dışına satış gerçekleştirirken kanun ve prosedürlere uygun hareket edilmesi gerekir.

E-ihracat yaparken ürün satışları için fatura kesimi yapılmaktadır. Fatura kesimi yapılan her türlü işlem vergiye tabiidir. Bu yüzden açmış olduğunuz şirket üzerinden yaptığınız her yurtdışı satışı vergilendirilmektedir. Fakat 2021 yılında vergi düzenlemesinde yapılan bir yenilik olarak, e-ihracatta %50 vergi muafiyeti uygulanmaktadır. Böylece e-ihracat devlet tarafından desteklenerek daha cazip hale getirilmektedir.

E-İhracatta Kargo İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-ihracat kargo işlemleri oldukça kolay prosedürler ile gerçekleşmektedir. E-ihracatta kargo işlemlerine devlet desteği uygulanmaktadır. 300 kg miktarını ve 15 Euro bedelini aşmayan e-ihracat ürünleri gümrükte problem yaşatmaz. Böylece yurtdışı teslimatı yapan kargo firmaları tarafından ETGB ile gönderilmektedir.

E-ihracat yapan firmalar bazı lojistik firmalar ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır. Satışını yaptığınız ürünlerin gümrüğe takılmaması için; e-ticaret gümrük beyannamesi, temsil yetkisini ispatlayan belge, ihracat bilgi formu, Maliye Bakanlığı onaylı Türkçe ve İngilizce dilde fatura belgelerini mutlaka bulundurmanız gerekir.