Dünyada iz bırakmış 12 lider ve biyografileri
Kimisi ülkesine barışı ve adaleti getirdi, kimisi dünyaya kan kusturdu. Bu liderler dünyada büyük izler bıraktı... Dünyada iz bırakmış 12 lideri ve hayat hikayelerini derledik.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk.
1881 yılında Selanik'te dünyaya gelen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilk öğrenimini ve askeri öğrenci olarak da orta öğreniminin bir kısmını Selanik'te yapmıştır. Manastır Askeri Lisesi'ni bitirmiş, 1902 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1905 yılında Harp Akademisi'nden 'kurmay yüzbaşı' rütbesi ile mezun olmuştur.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale Muharebelerinde Tümen Komutanı olarak görev yapmıştır. 1916 yılından itibaren, Doğu ve Güney cephelerinde Kolordu ve Ordu Komutanlığı yapmış, Bitlis ve Muş'u düşman işgalinden kurtaran kuvvetlerin başında bulunmuştur. Ayrıca da Filistin ve Suriye cephelerinde görev almıştır.
Mondros Mütarekesi'nden sonra Sevr Anlaşması hükümlerine dayanılarak ülkenin yabancılar tarafından işgali üzerine, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin tarafından Anadolu'ya gönderilmiştir.
19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Türk milli mücadelesini başlatmıştır. Amasya Genelgesi, Sivas ve Erzurum Kongrelerini düzenlemiştir. Askerî görevlerinden istifa ederek, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni toplamış, Meclis Başkanı seçilmiştir.
5 Ağustos 1921 tarihinde Başkomutanlık görevini üstlenerek, Anadolu'nun Yunan işgalinden kurtarılması için mücadele etmiştir. Sakarya Meydan Savaşı'nı kazanmış ve 19 Eylül 1921'de Meclis tarafından kendisine Mareşal ve Gazi unvanı verilmiştir.
26 Ağustos 1922'de Yunan kuvvetlerine karşı Büyük Taarruz'u başlatmış ve bundan beş gün sonra da Türk Ordusu 30 Ağustos 1922'de Başkomutanlık Meydan Savaşı'ndan galibiyetle ayrılmıştır.
Lozan Barış Konferansı'ndan sonra, 11 Ağustos 1923'de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yeniden Başkan olarak seçilmiştir. 9 Eylül 1923 tarihinde de kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanlığı görevine seçildi.
Cumhuriyetin ilanının ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamaya katılan 158 milletvekilinin tamamının oyları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.
Atatürk ayrıca, eski Osmanlı İmparatorluğu'nu modern ve seküler bir ulus devletine dönüştürmek amacıyla politik, ekonomik, kültürel ve toplumsal reformlar gerçekleştirmiştir.
Atatürk liderliğinde binlerce yeni okul inşa edilmiştir. İlköğretim ücretsiz ve zorunlu hâle getirildi. Kadınlara sivil eşitlik ve politik haklar getirildi. Köylülere yüklenen ağır vergiler hafifletildi.
Dünyada ilk ve tek örneği olan, Birleşmiş Milletler'in UNESCO tarafından kendisinin 100. doğum yılı olması nedeniyle ve bütün ülkelerin oy birliği le 1981 yılı 'Atatürk Yılı' olarak kabul edilmiştir.
Atatürk, sadece Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile yöneten bir komutan değil, gerçekleştirdiği devrimler ile de dâhi bir devlet adamıydı. 57 yıl süren yaşamının büyük bölümünde, milletinin ve vatanının bağımsızlığı ve mutluluğu için hiç yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09.05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayında vefat etmiştir.
Fatih Sultan Mehmet Han
Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı olan II. Mehmet (Fatih) 30 Mart 1432 yılında Edirne'de dünyaya gelmiştir. Babası Sultan II. Murad, annesi ise Huma Hatun'dur. Mehmet'in devlet görevleri çok erken yaşta başlamıştır. Ağabeyi Ahmed'in ölümünün ardından 6 yaşındayken Amasya'da Rum sancakbeyi olmuştur. Özel eğitim alan Fatih'in hocalarından biri de Molla Gürani'dir. Fatih Sultan Mehmet, Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca biliyordu.
1444 - 46 yılları arasında kısa bir dönem hüküm sürdükten sonra 1451'den 1481 yılına yani ölümüne kadar 32 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı oldu. 2. Mehmet, 21 yaşında İstanbul'u fethetti ve 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'na son verdi. Bu olay pek çok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın bitişi Yeni Çağ'ın da başlangıcı olarak kabul edildi.
1451 yılında Sultan Mehmet, 'Boğazkesen' denilen Rumeli Hisarı'nın inşa ettirerek, İstanbul kuşatmasının hazırlıklarına başladı. 6 Nisan da başlayan kuşatma tam 53 gün sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde de İstanbul fethedildi. Fatih, fethin ilk günü öğleden sonra şehre girdi ve Ayasofya’ya giderek namaz kıldı. Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden hemen sonra Çandarlı Halil Paşa’yı idam ettirmiştir.
Büyük İskender
Büyük İskender M.Ö. 356’da Makedonya’nın Pella şehrinde doğmuştur. Babası II. Flip annesi Olympias'tır. İskender'in Eski Yunanca olan ana dilindeki adı Aleksandros'tur. Ergenlik döneminde felsefe, tıp ve bilime ilgi duyan İskender, babasının öldürülmesinden sonra komutanlar tarafından kral ilan edilmiş ve Makedonya'dan Hindistan'a kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştur.
Milattan Önce 327 yılında Makedonya orduları Hindistan'ın zengin ve verimli topraklarına ayak bastı. Büyük İskender, adı Doğu efsanelerinde geçen ve o dönemde dünyanın yarısını 13 yılda fethetmiş, Pers İmparatorluğu'nun güçlü ordularını yenmiş, Milattan Önce 336 - 323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük komutanlardan birisidir.
Aleksandros M.Ö. 336 - M.Ö. 323 yılları arasında Makedonya krallığı yapmıştır.
Babası Makedonya kralı 2. Flip'tir. Türkçe kaynaklarda Büyük İskender, İskender Rumi, İskender Yunani ve Makedonyalı İskender isimleriyle geçmektedir.
Attila
Attila, en büyük Türk devletlerinden biri olan Hun İmparatorluğu'nun lideridir. Babası Muncuk Han (Boncuk Han)'dır. Orta Çağ'dan kalma kaynaklarda acımasızlığı ile anılmaktadır. Bu sebeple de Avrupa'da 'Tanrının Kırbacı' olarak anılır.
395 - 453 yılları arasında yaşamış olan Attila, tüm Avrupa'ya dünyayı tabir-i caizse dar etmiş bir imparatordur.
Günümüzde Attila, Türk ve Macar kültürlerinde kahraman olarak anılmaktadır.