Döviz Etkisiyle Ara Kazanç Nedir? Ara Kazanç Nasıl Sağlanır?
Doların tekrar artış göstermesiyle gündeme gelen Ara Kazanç yani bilinen adıyla Carry Trade nedir? Ara kazanç nedir? Düşük faizli para yüksek faizli gelir kapısı yaratır mı? Ara kazanç ile karlılık mümkün mü? Ara kazanç riskli mi? Ara kazanç nasıl yapılır?
Carry Trade yani Türkçe anlamıyla ara kazanç nedir? Ara kazanç olarak karşımıza çıkan ve son zamanlarda görülen dövizdeki hareketlilik nedeniyle merak edilen yatırım araçlarından biri olarak yorumlanan Carry Trade, en genel anlamıyla uluslararası piyasalarda görülen ülkeler arasındaki faiz farklılıklarının kar amacıyla işlemlere tabi tutulmasıdır. Peki tam anlamıyla Carry Trade yani Ara Kazanç nedir?
Düşük faizli borçlanmanın yüksek faizli gelir kaynağına dönüşmesi olarak kabul edilen ara kazanç, düşük faizli para biriminin yüksek faizli para birimine dayalı yatırım fırsatı sağlamasıdır. Son yıllarda görülen Carry Trade karlarının yükseliş göstermesi ile ara kazanç kavramı, her geçen gün hayatımıza daha da dahil olmaktadır. Son zamanlardaki artış ve ilgi nedeniyle dünya çapında ara kazanç ile yapılan işlem piyasasının 1 trilyon dolara yakın olduğu da kabul edilmektedir. Ara kazanç nedir?
Düşük faize sahip para birimi aracılığıyla borç olarak alınan paranın, yüksek faiz getirisi olan paraya dönüştürülmesi ile yüksek faizli para birimi tarafından yatırım yapılması olarak ifade edilmektedir. Bir bakıma ödemesi kolay gözüken paranın, kazancı yüksek bir yatırıma olanak sağlaması olarak yorumlanmaktadır. Aradaki faiz oranlarına yönelik yapılan işlemlerle karlılık amacı güden ara kazanç, son yıllarda hatta son günlerde yaşadığımız döviz hareketliliği nedeniyle tekrar gündeme gelerek büyük soru işaretleri yaratmaya devam etmektedir. Herkesin merak ettiği soru ise: Ara kazanç nasıl yapılır?
Ara kazanç nasıl yapılır?
Ara kazanç kavramını tam olarak anlatabilmek için örneklerle ilerlemek gerekirse; Türkiye'den alınan faizi düşük borçlanmanın yani kredinin, farklı bir para birimine dönüştürülerek farklı bir atmosferde yatırıma olanak tanımasıdır. Düşük faizle alınan Türk lirasının örnek vermek gerekirse dolara çevrilip, Amerikan bonosuna yatırım olarak kullanılması hem faiz oranlarında hem de döviz kurundaki değişkenlikten dolayı ara kazanç ile karlılığa imkan sağlamaktadır. Bir bakıma Japonya'dan alınan 100 yenlik düşük faizli borcun Amerikan piyasalarında dolar olarak yer alması olarak gösterilmektedir. Peki bu hamlenin riskleri var mıdır?
Ara kazancın riskleri neler?
Her yatırım aracının ya da yatırım hamlesinin riskleri olduğu gibi ara kazanç yönteminin de riskleri elbette bulunmaktadır. Yukarıda verdiğimiz örnekler doğrultusunda ilerlersek; düşük faizle alınan Türk lirasının, dolar karşısında yükselişe geçmesi, dolara dönüştürülüp yapılan yatırımın büyük bir zarara uğramasına neden olacaktır. Aynı şekilde Japon yeni örneğinde de borçlanılan Japon yeninin dolar karşısında değer kazanması, dolar ile yatırım yapan yatırımcının zarara uğramasına neden olmaktadır. Her karlılık beklentisi olan yatırım aracında olduğu gibi ara kazanç yani bilinen adıyla Carry Trade'de de her zaman risk unsuru ön plana çıkmaktadır. Peki bu zarar sadece yatırımcı için mi zarar anlamına gelmektedir?
Carry Trade ile ilgilenen yatırımcıların, yukarıda verdiğimiz örneklerde olduğu gibi düşük faizli borçlanmalarla hareket ettiğini söylemiştik. Peki düşük faizle hareket imkanı sağlayan para birimleri yaşanılan zarardan neden etkileniyor? Düşük faizli işlem yapılmasını olanak tanıyan ya da ekonomik anlamda güç kaybeden ülkeler, kendi para birimlerinin daha da değersizleşmesiyle yatırımcının zararına bir bakıma ortak oluyor. Borçlanılarak alınan ve farklı bir birimine dönüştürülen para, en basit anlamda değer kaybeden para birimin ait olduğu ülkeden başka bir ülkeye hareket ediyor. Yani faizi düşük tutarak borçlanma imkanı sunan para birimi, şekilde değiştirerek farklı bir para biriminin hüküm sürdüğü coğrafyalara seyahat ediyor. Bunun sonucunda ise elden kaçan para, piyasaları altüst ederek bir başka değer kaybına neden oluyor.