Dolar'da Yön Tekrar Yukarı Mı? Dolar/TL Kurunda Günün İlk Rakamları
Döviz kuru ve dolar fiyatları yeniden yükselişe mi geçiyor? 23 Aralık gecesinde düşüş trendine giren dolar tekrar yükselişe geçmeye başladı.
Dolar fiyatları FED'in yayınladığı raporlardan sonra yükselişine hız kazandırdı ve canlı dolar kuru fiyatı şu an 13.8012 ile birlikte 3 Ocak'tan bu yana ilk defa bu seviyelere yükselmiş oldu.
Canlı Euro fiyatı ise aynı anda 15,60 seviyesinin üzerini gördü, 15,6321.
Dolar Ne Olur? | Dolar Fiyatı Ne Kadar?
Dolar fiyatlarını son dönemde en çok etkileyen ve hızlı fiyat değişikliği yaşamasındaki en büyük etkenleri maddeler halinde şöyle sıralanıyor,
1- Yurtiçindeki ekonomik politika
2- Merkez Bankası, dövize müdahale
3- Siyasi liderlerin açıklamaları
4- T.C. Hazine ve Ekonomi Bakanı
Bu maddeleri, tek tek kısaca özetleyelim. Yurt içinde ekonomik politika dünya ekonomisi işe inatlaşma yaşandığı takdirde yükseliyor. Örneğin, tüm dünya politika faizlerini enflasyondan korumak için artırdığı ya da koruduğu dönemde art arda faiz indirimi yapmak dünya ekonomisi ile inatlaşmaktır... Dünya ekonomisi ile inatlaşan döviz ve enflasyon darbesi yemekten kaçamaz...
2- Merkez Bankasının dövize müdahalesi... Merkez Bankaları dövize doğrudan müdahale yoluyla yaptığı bunca kritik zamanda, eldeki her bir doları çok değerliyken tabiri caizse sokağa atması hem fiyatları etkilemedi hem de eldeki rezervde ciddi kayıplara neden oldu.
3- Siyasi liderlerin dolar ve altın fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamaların etkisi çok büyük. Doların dünya ekonomisindeki yerini idrak edememiş ya da etmek istemeyen siyasi liderler, bu sebeple dolar fiyatları, altın fiyatları ya da herhangi bir enstrüman fiyatları ile ilgili dünyaca kabullenilmiş ekonomik gerçekleri görmek yerine günübirlik politik kazanım için yaptığı açıklamalar ile birlikte döviz ve altın fiyatlarına doğrudan etki edebiliyor.
4- Hazine ve Ekonomi Bakanının neredeyse hiç eskimeden sürekli değişmesi, Merkez Bankası Başkanın da çok sık değişikliğe gitmesi ekonomik politikada istikrarın yaşanmamasına neden oluyor. Koca bir ülkenin ekonomik politikasında istikrar olmaması, yabancı yatırımcının haliyle mevcut durumda ülkeden döviz çıkışlarının derinleşmesine neden oluyor.