DAO: Merkezi olmayan otonom organizasyon ağı
Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (kısaca DAO), kuralları bilgisayar kodunda bulunan bir sistemdir. Slogan: "Kod kanundur"
DAO (Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon) geleneksel şirketlerin aksine, açık kaynak koduna dayanan ve tamamen kendi topluluğu tarafından yürütülen belirli bir organizasyon türünü ifade eder. Bu nedenle, bir DAO'nun altında yatan yapı ve çalışma mekanizmaları, herhangi bir hiyerarşik yönetime dayanmaz (geleneksel şirketlerde oldukça yaygın olduğu gibi).
Başka bir deyişle, bir DAO'nun ne tek bir sorumlu otoritesi ne de bir rehber kurulu vardır ve adından da anlaşılacağı gibi, gücün merkezileştirilmesi yoktur. DAO'lar bilgisayar kodlu kurallara (akıllı sözleşmeler) göre yürütülür ve çalışanlarının ve topluluk üyelerinin ortak çalışmasına tabidir.
Merkezi olmayan kuruluşlar (DO) fikri yeni olmasa da, DAO'yu kullanışlı ve ilginç bir kavram yapan, bazı çalışma mekanizmalarını ve işlevlerini otomatikleştirmek için akıllı sözleşmelerin kullanılmasıdır. Böyle yenilikçi bir yapı, farklı türdeki faaliyetlerin tamamen merkezi olmayan ve otomatik bir şekilde yürütülebildiği tamamen yeni bir iş modeli sağlar.
DAO modelinin yararlı olabileceği bazı dikkate değer kullanım durumları arasında otomatik bağış toplama kampanyaları (ICO'lar gibi), dijital belirteç ihracı ve varlık belirteçleri ile karar verme ve oylama sistemleri sayılabilir. Ayrıca DAO modeli, insan girdisine olan ihtiyacı azaltarak daha verimli sistemlerin oluşturulmasını sağlar, bu da toplam sahip olma maliyetini ve insan davranışı risklerini azaltır.
Bitcoin'in bankalara ve diğer güvenilir üçüncü taraflara olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir dijital ekonomi yaratması gibi, DAO'lar da akıllı sözleşmelere dayalı merkezi olmayan yönetişim modelleri kullanarak çok çeşitli endüstrilerde devrim yaratma potansiyeline sahiptir.