Çin'in likidite hamlesi demir cevheri vadelilerini nasıl etkiledi? - 7 Aralık 2021

Demir cevheri vadeli işlemler, Çin'de likidite artırıcı tedbirlerden sonra keskin artış gösterdi.

Çin'in likidite hamlesi demir cevheri vadelilerini nasıl etkiledi? - 7 Aralık 2021

Dalian ve Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri, Çin'de ekonomiye destek olmak için likidite artırıcı tedbirlerin alınmasıyla yüzde 6'nın üzerinde artış gösterdi.

Ayrıca ülkenin üst karar alma organı olan Politbüro'dan da destek geldi. Politbüro Çin'in 2022 yılında ekonomik operasyonları makul düzeylerde tutacağını ve emlak sektörünün sağlıklı gelişimine destek vereceğini açıkladı.

Demir ile beraber birçok emtiada artış görüldü

Dalian Emtia Borsasında mayıs vadeli demir cevheri yüzde 6,6 artışla 659 yuan/ton ile 29 Ekim tarihinden bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Singapur Borsasında ocak vadeli demir cevheri yüzde 7,1 artışla 111,50 dolar/tona yükseldi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsasında inşaat demiri yüzde 1,8, sıcak haddelenmişi rulo ise yüzde 1,6, paslanmaz çelik yüzde 1 oranında yükseliş gösterdiler.

Dalian'da koklaşabilir kömür yüzde 4,5, kok kömürü yüzde 5,4 artış kaydetti.

Demir cevheri nedir?

Son maden çağına da adını veren yer altı madeni demirin kullanımı milattan önceki tarihlere dayanır. Parlak, sert ve şekil verilebilen bir metaldir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Demir günümüzde neredeyse her sektörde kullanılmaktadır.

İnsanların keşfettiği son metal madenidir. Eritilmesi ise ilk kez M.Ö. 1200'lü tarihlerde Batı Afrika'da gerçekleşmiştir.

Demir madeni nereden çıkarılır?

Dünya genelindeki demir cevheri rezervlerinin toplamı 170 milyar ton olarak biliniyor. Demirin üretiminde önemli paya sahip bazı ülkeler vardır. Bunlar; ABD, Çin, Hindistan, Avustralya, Rusya, Ukrayna ve Brezilya'dır. 

Ülkelerin yıllık üretim ve tahminleri aşağıdaki gibidir:

Çin'in likidite hamlesi demir cevheri vadelilerini nasıl etkiledi? - 7 Aralık 2021 - Resim : 1

Gördüğünüz gibi Avustralya en çok demir üretimini gerçekleştiren ülkedir. Avustralya'dan sonra Brezilya ve Çin geliyor. Toplam rezervin bu kadar yüksek olması demir cevherinin sektördeki kullanımını artırmıştır. Türkiye'nin toplam 126 milyon ton demir rezervi olduğu düşünülüyor. Diğer ülkelere göre rezervi çok düşük olan Türkiye'nin yeni rezerv alanları bulamaması durumunda yakında demir cevheri konusunda dışa tamamen bağlı olacağı öngörülüyor.

Demir madenlerinin Türkiye'de bulunduğu şehirlerin başında Ankara, Malatya ve Kayseri gelmektedir. Ayrıca Zonguldak, Sivas, İskenderun, Kırıkkale ve İzmir gibi şehirlerde de demir cevheri işlenmektedir. 

Etiketler