Chia tohumu faydaları nelerdir?
Son zamanlarda özellikle sağlığa faydasıyla bilinen Chia Tohumu faydaları nelerdir? Chia tohumu içerdiği omega 3 ile tam bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, günlük ne kadar Chia tohumu tüketilir? İşte, detaylar...
Chia tohumu, Güney Amerika'da yetişen adaçayı ailesinden bir bitkinin tohumudur. Küçük siyah veya beyaz tohumlardır ve birçok sağlık ürününde kullanılırlar. Chia tohumları, lifin yanı sıra yüksek düzeyde Omega-3 içerir. 9 amino asidin tümünü içerirler, bu da onu bir bitki kaynağından iyi bir tam protein yapar.
Chia tohumları ayrıca vücuda birçok yönden fayda sağlayan kaliteli yağ asitleri içerir. Yenildiklerinde tohumlar şişer ve uzun süre kalıcı bir tokluk hissi yaratır.
Chia tohumu faydaları nelerdir?
Chia tohumu özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilen önemli besinlerden olmaktadır. Sadece kilo vermeye faydasıyla değil içerdiği vitaminlerle de bilinen Chia tohumu faydaları arasında:
- Bunlar harika bir lif kaynağıdır, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Omega 3 yağ asitleri chia tohumlarında bulunur. Bitkisel Omega-3 dahil olmak üzere Omega 3'lerin faydalarını gösteren birçok çalışma yapılmıştır.
- Kolesterol seviyeleri spirulina tarafından düşürülür.
- Kalp ritmi, kalp pili tarafından kontrol edilir.
- Kardiyovasküler sağlığa E vitamini katkıda bulunabilir.
- Chia tohumları fosfor, magnezyum ve kalsiyum mineralleri sayesinde kemik sağlığına yardımcı olabilir.
- Ayrıca, zaten sağlıklı seviyelerde olan kişilerde kan basıncını ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olurlar.
- Chia tohumları, hayvansal gıdaları yemeyen vejetaryenler ve veganlar için iyi bir Omega-3 yağ asidi ve lif kaynağıdır. Uzun süreli diyabet hastaları, metabolizmayı artırma ve karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatma yetenekleriyle Chia tohumlarından da yararlanabilir.
- Chia tohumları omega-3 bakımından zengindir, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına ve enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca, kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya ve insülin direncini önlemeye yardımcı olan karmaşık karbonhidratlar içerirler. Chia tohumları, birçok T ve B hücresi sağlayarak bağışıklık sistemine yardımcı olur, ayrıca bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevini artıran, vücuttaki hasarı önleyen omega-3'ü sağlar.
- Chia tohumları, sindirim sistemi sağlığı için önemli olan lif bakımından yüksektir. Chia tohumları ayrıca beyaz kan hücrelerinin (nötrofiller) hücre duvarlarına daha hızlı ve kolay girmesine yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir. Diyette yeterince lif almanın yanı sıra yeterli su içilmelidir.
- Klorojenik asit, kahvede bulunan organik bir kimyasaldır. Şeker hastalarında kan şekeri seviyelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Chia tohumları çiğ, pişmiş veya öğütülmüş olarak yenebilir. Kahvaltılık gevrekler, unlu mamüller, yoğurt, puding ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok farklı gıdaya eklenebilirler.
Günlük ne kadar chia tohumu tüketilir?
Chia tohumları birçok şekilde kullanılabilir: bütün olarak yenebilir, toz haline getirilebilir, chia yumurtası yerine kullanılabilir veya yağı çıkarmak için preslenebilir. Chia tohumları süper sağlıklı bir besindir ve günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamak için bir veya iki yemek kaşığı yeterlidir. Bundan daha büyük miktarlarda yenmemelidirler.
Chia tohumu yemeden önce dikkat!
Chia tohumları suya konulduğunda kendi boyutlarının on katı büyür. Chia tohumlarını yemeden önce dikkat edilmesi gereken birkaç şey var:
Chia tohumlarını ıslatmak için 1/6 su ilave edilmelidir.
Chia tohumlarının kıvamını jöle kıvamından su emiciye çevirmek için en az bir saat suda bekletilmeleri gerekir.
Chia bitkisinin ham tohumları, içerdiği birçok besin maddesi sayesinde çok sağlıklıdır.
Chia tohumları sadece nötr bir tada sahip olduğu için değil, aynı anda birden çok şekilde hazırlanabildiği için birçok farklı yemek ve salatada yenebilir.
Chia tohumunu kimler kullanmamalıdır?
Chia tohumlarını yemeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Chia tohumları diyabet ilaçları ve tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir.
- Yer fıstığına alerjisi olan kişiler bunları yerken dikkatli olmalıdır.
- Bu tohumlar yutma problemi olan kişiler tarafından yutulmamalıdır. Kuru form yenilmemelidir.
- Bazı ilaçlar veya rahatsızlıklar kanın daha kolay pıhtılaşmasına neden olabilir. Chia tohumlarının da kan pıhtılaşması üzerinde etkisi olabilir, bu nedenle bu sorunları olan kişiler chia tohumlarını kullanma konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır.
- Chia tohumları kan basıncını düşürebilir, bu nedenle zaten düşük tansiyonu olan kişiler bunları kullanırken dikkatli olmalıdır.
Chia tohumları hangi hastalıklara yardımcı olabilir?
Chia tohumları birçok hastalığa iyi gelir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yanı sıra lif, protein, kalsiyum ve diğer besinler açısından zengindirler. Kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon, diyabet ve hiperlipidemi ile yardımcı olabilirler.
Sindirim sağlığı probiyotikler tarafından korunur.
Chia tohumları %40 lif içerir ve divertiküloz tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılabilir. Bu, düşük lifli gıdalarla yetersiz beslenmeyle bağlantılı olduğu düşünülen bir sindirim sistemi bozukluğudur. Chia tohumları midede jelatin benzeri bir madde oluşturur ve bağırsaklarda yaşayan iyi bakterileri besler. Ayrıca kabızlığı önleyebilir ve bağırsak hareketlerini düzenleyebilirler.
Tromboz, bir kan damarı içinde pıhtı oluşmasıdır. Tromboz olasılığını azaltmak, felç ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olabilir.
Bazı araştırmalar, chia tohumlarının yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini emebileceğini göstermiştir. Linoleik asit chia tohumlarında bulunur ve yüksek miktarlarda bulunur.
Bir araştırmaya göre, chia tohumları tip 2 diyabetli hastalarda kan basıncını ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca şeker emilimini durdurabilir ve karbonhidratları enerjiye dönüştürme sürecini engelleyebilirler. Chia tohumlarının yüksek oranda protein içermesi, yanma yerine enerji artışına neden olur. Karbonhidratların enerjiye dönüşümünü etkili bir şekilde azaltabilirler.
Chia tohumları alfa-linolenik asit ve lifler açısından zengindir ve insülin direnci ve kanda yüksek yağ (dislipidemi) gibi metabolik sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Bu iki konu diyabet gelişimi ile bağlantılıdır.
Chia tohumları, kemiklerin ve kasların sağlıklı gelişimi için gerekli olan bor içerir. Ayrıca kemiklerin gücüne ve kütlesine katkıda bulunan yumrular içerirler. Chia tohumlarındaki kalsiyum miktarı da kemik sağlığının korunmasında rol oynar.