Çalışan emekliler için kötü haber geldi! Bu haber çalışan emeklilere bir kere daha düşündürecek
Yargıtay milyonlarca çalışan emekli vatandaşı yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Emekli vatandaşlar bu haberden sonra uzun bir süre düşünecek.
İş mahkemesinin kapısını çalmış olan emekli işçi, çalışmış olduğu iş yerinde kıdem tazminatı yıllık izin ücreti ile birlikte ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilatını talep etti. Davalı olan şirket ise iddiayı reddetti. Mahkeme ise davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı temyiz ettiği için devreye Yargıtay 9. hukuk dairesi girdi. Emsal nitelikte olan bir karara imza atan daire, vatandaşın emekli olmasına rağmen halen çalışan emeklilerin kıdem tazminatı hesaplanma usulüne yönelik tartışmalara son noktayı koydu.
Herhangi bir şekilde hata yapıldı anlaşılmamaktadır
“Verilen karar doğrultusunda somut olayda davacının Sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığını temin etmeye başlamasına rağmen asıl iş yerine ait olan iş yerindeki çalışmasına kesintisiz bir şekilde çalıştığı ortadadır. Bu çalışma durumunun istifa ile sonuçlanması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanamaz ise de emeklilik tarihine kadar geçmiş olduğu süre kapsamında kıdem tazminatı alacağına yönelik hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkeme tarafınca davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi boyunca kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de tazminata esas olan ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı açıkça anlaşılmaktadır.”
Emekli çalışan vatandaşlar için kıdem tazminatı kararı verildi
Davacı olan vatandaşın emeklilik tarihinden sonraki süreçte çalışması istifa ile sona erdiğinde bu döneme yönelik çalışma süresi ile birlikte bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması doğru değildir. Kıdem tazminatının hesaplanması konusunda esas alınması gereken son ücret davacının emeklilik tarihinde olan ücrettir.Gerek ücretin, gerekse de ücrete ilave edilecek olan yardımların parasal değeri belirlenmişken davacının emeklilik tarihi esas alınmalıdır. Bu tarih kapsamında ki tazminata esas olan ücret miktarı üzerinden detaylı bir hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas olan ücretin detaylı bir şeklide belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir" sözleri dile getirildi.
Böylelikle Yargıtay, milyonlarca çalışan emekli vatandaşı yakından ilgilendiren bir karara imza atmış oldu. Yüksek mahkeme gereğince; emekli olmasına rağmen çalışmaya halen daha devam eden işçinin istifa etmesi durumunda, kıdem tazminatının, emeklilik tarihindeki son maaşı kapsamında hesaplanması gerektiğine hükmetti.