BTC nedir? BTC güvenli midir? BTC avantajları ve dezavantajları neler?

BTC nedir? Kurucusu kimdir? Madenciliği nasıl yapılır?

BTC nedir? BTC güvenli midir? BTC avantajları ve dezavantajları neler?

Bitcoin (BTC) Nedir?

2008 krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi veya kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 senesinde kamuya açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. Nesil blockchain" olarak adlandırıldı.

Dağıtık yapısı ile çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenlemeye veya kontrole tabii tutulamadığı için Bitcoin'in değeri sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Bitcoin'in yükselişinin ardından pek çok kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine "alternative coin", bir diğer değişle "alt coin" denmektedir. Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklerinde olarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni market tipleri ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklara üretilebilecek azami para miktarı, algoritma, blockchain alt türleri (özel/paylaşımlı, izinli/izinsiz mutabakat) örneğin verilebilir.

Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek azami Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer olanağı sağlamaktadır, ayrıca blok üretim süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri kullanıcıların platform üstündeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üstünde hak iddia edilemez.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Bitcoin kullanımının çeşitli risklerinin beraberinde bir çok avantajı da vardır. Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve iz sürülemez* (anonim) olması en temel avantajlarındandır. Para transferlerinin alışılmış yöntemlere kıyasla daha güvenilir, daha hesaplı ve daha hızlı olması Bitcoin’in sağlamış olduğu önemli bir avantajdır. Milyonlarca lira değerindeki Bticoinlerinize cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz.Bu denli yüksek miktarlarda paraları nakit ya da ayrı bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın yolu yoktur. Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin herhangi bir şahıs/kişiler ya da devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilememesi de bazı avantajlar sağlamaktadır.

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

İzinin sürülememesi bazı durumlarda avantaj sağlasada dezavantaj oluşturmuş olduğu durumlarda mevcuttur. Ticaretinin illegal olduğu ürünlerin ödemelerinde kullanılmasına ve kara para aklama maksadıyla kullanılmasına neden olmaktadır. Bu teknoloji üstünde uzmanlaşmış kişi sayısının az olması, kaybetme riski, harcama yapılabilecek platformların darlığı sistemin diğer dezavantajlarındandır.


Bitcoin’in Kaynağı Nedir?

Bitcoin herhangi bir devlete ya da merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi herhangi bir kıymetli maden yoktur. Fiziksel olarak basılan bir para değeri değilidir. Bitcoin bütünüyle sanal olarak üretilen ve temelinde matematik formülü olan bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. Bitcoin madenci sistemine dahil olan her birey sistemin güvenliğini sağlamlaştırmış olur.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin üretiminin sağlanması ve blok zincir sisteminin devamlılığını ve güvenliğini tesis edilebilmesi için gerekli bir sistemdir.

Başlangıçtan bu yana pek çok farklı cihazla yapılan madencilik, artan rekabet ortamı sebebiyle daimi olarak bu alanda daha fazla kar getirecek yeniliklerin doğmasına neden olmuştur.

Madencilik aslında kriptografi şifreleri çözerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi, bilgisayarın işlemci kapasitesine ve şifrenin uzunluğuna bağlıdır. Şifreleri çözülmesi ile oluşturulan bloklar üstünden madenciler Bitcoin ile ödüllendirilir.

Madenci sayısının çoğalması ve sistemin sadece 10 dakika içerisinde bir blok üretimine izin vermesi, madenciliği kar edilmesi zor bir duruma sokmuştur. Ayrıca, Bitcoin adedinin sınırlandırılmış olması da madenciliği olumsuz etkileyen bir etken olsa da Bitcoin para biriminde enflasyonun oluşmasını engellemektedir.

Bitcoin Güvenilir Midir?

Bitcoin’in belli bir protokole bağlı olması sayesinde yaptığınız her işlem baştan sona şifrelenir. Şifrelenen zincir üstündeki bütün işlemler kayıt altına alınır. Cüzdan bilgileriniz kaybetmeniz ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hataları dışında sistemin güvenlik konusunda hiç bir açığı bulunmamaktadır.

Bitcoin değerinin iki kere satılmasını engelleyen sistem sayesinde, sizin haberiniz olmadan ya da hileli bir gönderime izin verilmemektedir.

Belli bir merkezinin olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üstünden onay alması gerekliliği Bitcoin sistemini güvenli kılmaktadır.

Etiketler