Borsaya yeni başlayanların okuması gereken kitaplar
Yatırım hakkında tarihi bir perspektif veya belirli bir konunun daha detaylı bir analizi arıyorsanız, okunması gereken yatırım klasiklerine mutlaka bakmalısınız.
Bir Borsa Spekülatörünün Anıları (1923) - Edwin Lefevre
Yatırım klasikleri içinde bulunan ve başucu kitabı niteliğindeki bu eser, yaklaşık 100 yıllık büyük bir hikayeyi ele almaktadır.
Bir Borsa Spekülatörünün Anıları, piyasaların işleyişi ve fiyat hareketlerinin arkasındaki mantığı anlayabilmek için mutlaka okunması gereken bir kitaptır.
Borsada Rastgele Seyir (1973) - Burton G. Malkiel
Yatırım klasiklerinden biri olan bu kitap, yatırımcıların borsa yatırım fonları (ETF'ler), yükselen piyasa yatırımları, vadeli yatırımlar, türevleri vb. birçok temel borsa kavramının anlamalarına yardımcı olur. Princeton Üniversitei iktisatçılarından Burton Malkiel'in kaleme aldığı eser 'rastgele seyir hipotezini' de popüler hale getirmiştir.
Bu hipotez, bireylerin piyasayı tutarlı bir şekilde yenemeyeceğini, bu sebeple piyasanın fiyat performanslarıyla eşleşecek dengeli bir portföy oluşturmanın çok daha akıllıca olacağını savunmaktadır.
Borsanın Akıl Almaz Yükselişi (2000) – Robert J. Shiller
2000 yılının mart ayında yayınlanan bu kitap, “dot-com”/internet balonunun patlayacağı konusunda yaptığı uyarılarla dikkat çekmiştir. Yale Üniversitesi ekonomisti Shiller, kitabında piyasanın rasyonel bir oluşum olduğu düşüncesini yıkarak, bu görüşü “piyasanın mantıktan çok duygular, sürü psikolojisi ve spekülasyonlardan etkilendiği” gerçeğine dayandırmaktadır.
Robert Shiller öylesine tanınmış ve saygın bir ekonomisttir ki kendi adını taşıyan bir borsa endeksi bile vardır. Case-Shiller Konut Fiyat Endeksi, Shiller ile Karl Case’in çalışmaları temelinde adlandırılmıştır. Nobel Ödülü’nün de sahibi olan Shiller, teknoloji ve emlak balonlarını tahmin etmiş birisidir ve borsayla ilgilenenler ekonomik balonların nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak için bu kitaptan yararlanırlar.
Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar (1958) - Philip A. Fisher
Finansal analizin lider isimlerinden bir diğeri de Philip Fisher’dır. Fisher, modern yatırım teorisini derinden etkilemiş bir isimdir ve kitabında hisse senetlerinin büyüme potansiyellerine göre analiz edilmesi fikrini savunmaktadır. Kitap, yatırımcılara bir işletmenin kalitesini artırmaya ve kâr elde etme kabiliyetini analiz etmeye yönelik bilgi verir. İlk baskısı 1950’lerde yapılmış bu kitabın savunduğu görüşler, üzerinden yarım asırlık bir zaman geçmesine rağmen hâlâ geçerliliğini korumaktadır.