Borsaya yeni başlayanlar için okunması gereken kitaplar
Yatırım hakkında tarihi bir perspektif ya da belirli bir konunun daha ayrıntılı bir analizi arıyorsanız, mutlaka okunması gereken 10 yatırım klasiği
Akıllı Yatırımcı (1949) - Benjamin Graham
Değer yatırımının babası kabul edilen Benjamin Graham’ın Akıllı Yatırımcı kitabı, en ünlü öğrencisi Warren Buffett da dahil olmak üzere çoğu yatırımcıya kılavuz olmuş hisse senedi vb. menkul kıymet analizi/güvenlik analizi ile ilgili yepyeni fikirlerin temelini atmıştır. 1949’da yayınlanmış olan bu kitap, tüm yatırımcıların kullanabileceği zaman içinde geçerliliği kanıtlanmış temel yatırım ilkelerini öğretmektedir.
Hisse senetleri ya da borsaya ilişkin bir kitap okuyacaksanız, “Akıllı Yatırımcı” en doğru seçim olacaktır.
Bir Borsa Spekülatörünün Anıları (1923) - Edwin Lefevre
Yatırım klasikleri arasında yer alan ve başucu kitabı niteliği taşıyan bu eser, neredeyse 100 yıllık büyük bir hikayeyi ele alıyor.
Bir Borsa Spekülatörünün Anıları, borsa piyasalarının işleyişi ve fiyat hareketlerinin ardındaki mantığı anlayabilmeniz için mutlaka okunması gereken bir kitap.
Borsada Rastgele Seyir (1973) - Burton G. Malkiel
Yatırım klasiklerinden biri olan bu kitap, yatırımcıların borsa yatırım fonları (ETF’ler), yükselen piyasa yatırımları, vadeli yatırımlar, türevler vb. pek çok temel borsa kavramını anlamalarına yardımcı olur. Princeton Üniversitesi iktisatçılarından Burton Malkiel’in kaleme aldığı bu eser “rastgele seyir hipotezini” de popüler hale getirmiştir.
Bu hipotez, bireylerin piyasayı tutarlı bir şekilde yenemeyeceğini, bu nedenle piyasanın fiyat performanslarıyla eşleşecek dengeli bir portföy oluşturmanın çok daha mantıklı olacağını savunur. Bu fikir aynı zamanda etkin piyasa hipotezini de desteklemektedir. Malkiel, açıktan ticarete konu olan varlıkların fiyatlarının gerekli tüm bilgiyi yansıttığına dayanan etkin piyasalar hipotezinin savunucularındandır.
Borsanın Akıl Almaz Yükselişi (2000) – Robert J. Shiller
Mart 2000’de yayımlanan bu kitap, “dot-com”/internet balonunun patlayacağı konusunda yaptığı uyarılarla dikkat çekmiştir. Yale Üniversitesi ekonomisti Shiller, kitabında piyasanın rasyonel bir oluşum olduğu mitini yerle bir etmekte,bu görüşü “piyasanın mantıktan çok duygular, sürü psikolojisi ve spekülasyonlardan etkilendiği” gerçeğine dayandırmaktadır.
Robert Shiller öylesine tanınmış ve saygın bir ekonomisttir ki kendi adını taşıyan bir borsa endeksi dahi vardır. Case-Shiller Konut Fiyat Endeksi, Shiller ile Karl Case’in çalışmaları temelinde adlandırılmıştır. Nobel Ödülü’nün de sahibi olan Shiller, teknoloji ve emlak balonlarını tahmin etmiş bir isimdir ve borsayla ilgilenenler ekonomik balonların nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak adına bu kitaptan yararlanırlar.