Borsaları etkileyecek dev hamle!
China Securities Regulatory Commission (CSRC), geçtiğimiz hafta sonu aldığı yeni kararla Çinli şirketlerin yabancı denetim kurumları tarafından denetime tabi tutulabileceğini açıkladı.
Çin sermaye piyasaları kurumu China Securities Regulatory Commission (CSRC), geçtiğimiz hafta sonu yaptığı açıklamayla Çinli şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli yurtdışı borsalarından çıkartılmasına neden olan denetim kurallarında ses getirecek yeni bir değişikliğe gitti.
Alibaba, Baidu ve JD.com gibi dünya çapında etkili olan ve birçok kişi tarafından yakından takip edilen değerli şirketlerin, hafta sonu alınan kararla yabancı denetim şirketleri tarafından denetime tabi tutulacağını belirten China Securities Regulatory Commission (CSRC), dünya çapında büyük bir yankı uyandırdı.
Taslak olarak ortaya çıkan yasanın bu ayın ortalarına kadar görüşüleceği belirtilirken, 2009 yılından bugüne uygulanan yasada sadece Çinli denetim kurumlarının denetimine izin veriliyordu. Son zamanlarda yaşanılan Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki gerilimin ardından ABD tarafı, aldığı kararla 2024 yılı itibariyle Çinli şirketlerin borsadan çıkarılacağını duyurmuştu. Alınan yeni kararla nasıl bir ilerleme kaydedileceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.
Çin sırlarını saklamak istiyor!
China Securities Regulatory Commission, her ne kadar şirketlerin yabancı denetime tabi tutulacağını belirtmesine rağmen Çinli şirketlerin yaşanılacak çeşitli olumsuzluklara karşın güvenlik açısından tam sorumlu tutulacağını vurguladı. Bir bakıma güvenlik ihlalleri ve çeşitli devlet sırlarının ortaya çıkmasından endişe eden China Securities Regulatory Commission, şirketlere borsalarda yer alma kapısını aralarken bir yandan ise şirketleri ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya bıraktı.
Amerika Birleşik Devletleri baskı kurmak istiyor!
Ünlü ekonomi servisi Financial Times'da yer alan çeşitli haberlere göre SEC ve CSRC arasında geçen çeşitli görüşmelere Hong Kong'lu bir finans yönetici tarafından değerlendirme yapıldı. Finans yöneticisi alınacak çeşitli ambargo ve baskı kararlarının Rusya-Ukrayna savaşının ardından ABD-Çin savaşına yol açabileceğini söyledi. Son yıllarda pozitif bir ilerleme kaydeden Çin ekonomisi ile düşüşe geçen ABD ekonomisi arasındaki gerilim ise alınan tüm yeni kararlara rağmen şiddetini korumaya devam ediyor.