Borsada yabancı yatırımcı ile yerli yatırımcıların mücadelesi
BGC İstanbul: Türk hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcı ile yerli bireysel yatırımcıların mücadelesi kısa vadede devam edecek.
BGC İstanbul, ekonomik aktivitenin artan turizm gelirlerinin ve gevşeyen pandemi tedbirlerinin etkisi ile 2021'in ikinci yarısında hızlanmasını beklediklerini, ancak ekonomi ekibinde sıklıkla yaşanan değişimin makroekonomik politikalar konusunda belirsizlik yarattığını ve yatırımcı güvenine zarar verdiğini bildirdi.
Türk hisse senetlerine bakıldığında yabancı yatırımcılar ile yurt içi bireysel yatırımcılar arasında mücadelerin kısa vadede devam etmesini beklediklerini belirten BGC İstanbul, piyasaya değeri büyük hisse senetlerinde yabancı yatırımcılardan kaynaklı satış baskısının, küçük piyasa değerli hisse senetlerinde ise biresel yatırımcıların alımlarının devam ettiğine işaret etti.
BGC İstanbul, Nisan ayı strateji raporunda yaptığı değerlendirmede, "Mevduattan hisse senedine sürekli bir kayış veya ucuz kredi temin edilebilirliği bazı hisse senetlerinde anormal değerlemeleri desteklemeye devam edebelir, ancak bu biz buna bahis oynayacağız" ifadelerine de yer verdi.
BGC İstanbul, beğendikleri hisse senetleri olarak Akbank, Arçelik., BİM, Kardemir, Petkim, Şişecam, Turk Telekom ve Yataş'ı işaret etti.
Bu yıl Türk şirketlerinin karlarının ortalama yüzde 44 (bankaların yüzde 7 ve finas dışı şirketlerin yüzde 77) artmasını beklediklerini belirten BGC İstanbul, makro belirsizliğin analist tahminleri üzerinde baskı yarattığı ortamda risklerin aşağı yönlü olduğunu vurguladı.
Hükümetin 2021'de kurumlar vergisini yüzde 25'e yükseltilmesi teklifinin şirket karlarını yüzde 6'ya varan oranda vurabileceğine işaret etti.
Türk hisse senetlerinin 2021 kar tahminlerine göre yüzde 6,8 FK oranı ile işlem gördüğünü hesapladıklarını belirten BGC İStanbul, bunun 5 yıl ortalamasına göre yüzde 8 iskonto anlamına geldiğini ve global gelişmekte olan piyasa medlyanına göre yüzde 51 iskontolu değer olduğunu da vurguladı.
Ancak BGC İstanbul, 10 yıl vadeli Türk tahvil getirilerindeki keskin artışı, makro sorunlar ve potansiyel yeni vergiler nedeniyle azalan kar beklentilerini işaret ederek BIST 100 için hedefini yüzde 9 azaltarak 1700 puana indirdi. Bunun cari seviyelere göre yüzde 19 civarında getiri sunduğunu belirtti.
BGC İstanbul, risk faktörleri olarak ise beklentilerden yüksek enflasyonu, ABD ve AB ile gerilimin tırmanmasını, global emtia fiyatlarında kiskin artışı, pandemi endişelerini ve bir erken seçim olasılığını gösterdi.
TCMB 1 hafta vadeli repo faizi için 2011 yıl sonu tahminini yüzde 14,50 2022 sonu tahminin yüszde 11,50 olarak ortaya koyan BGC, yıl sonu ABD Doları/Türk Lirası kurunu 2021 için 9,00 ve 2022 sonu için 9,70 olarak tahmin etti. Kur için 2021 ve 2021 yılı ortalamalarına yönelik tahminlerini ise 8,34 ve 9,35 olarak ortaya koydu.
Türk ekonomisinin 2021 ve 2022 yıllarında yüzde 4 büyüyeceğini tahmin eden BGC, enflasyon tahminni 2021 için yüzde 12,5 ve 2022 için yüzde 9,3 olarak belirledi.
BGC'nin Arçelik için hedef fiyatı 42,4 TL, Akbank için 7,4 TL, BİM için 90,3 TL, Kardemir D için 9,2 TL, Petkim için 7,0 TL, Şişe Cam için 10,5 TL, Turk Telekom için 9,5 TL ve Yataş için 18,9 TL oldu.