Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe artıda başladı

Borsa İstanbul BIST-100 endeksi haftanın son işlem gününe yüzde 0.33 artışla 1,551.54 puanda başladı.

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe artıda başladı

Borsa İstanbul BIST-100 endeksi haftanın son işlem gününe yüzde 0.33 artışla 1,551.54 puanda başladı.

Açılışta, BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.49, BIST Mali Endeks yüzde 0.12 ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.30 artıdaydı.

Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında 200 baz puanlık artışla yüzde 17 düzeyine yükselttiği politika faizini değiştirmedi. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi 

Türkiye İstatistik Kurumu ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 artışla, Ocak ayındaki 83.3 düzeyinden Şubat ayında 84.5'e yükseldi.

TSKB'nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahındaki kırılgan gelişmenin sürdüğü vurgulanarak, şöyle denildi: "Gelişmiş ekonomilerde açıklanan makroekonomik veriler karışık bir görünüm sunarken, riskli varlıklar satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. ABD’de inşaat izinleri beklentilerden güçlü gelse de konut başlangıçları ve 13 Şubat’ta biten haftanın işsizlik maaşı başvuruları zayıf bir tablo ortaya koydu. 

"ABD’deki mali paket konusunda henüz bir ilerleme kaydedilemezken, Hazine Bakanı Janet Yellen büyük bir mali destek paketine olan ihtiyacın sürdüğünü hatırlattı. Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son toplantısına ait tutanaklarda Euro Bölgesi’nde enflasyon hedefinin çok uzağında olunduğu ve güçlü euronun enflasyon üzerinde ilave aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtildi. Bu nedenle ECB üyelerinin parasal ve mali desteklerin sürdürülmesinin altını çizdiği ifade edildi. 

"Bu haber ve veri akışı altında hisse senetleri dünü düşüşle tamamlarken, gelişmiş ekonomilerin tahvil faizleri önceki günkü hızlı yükselişin ardından hemen hemen yatay kaldı. Dolar gelişmiş diğer ekonomi para birimleri karşısında bir miktar gerilerken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri karışık bir performans ortaya koydular. 

"Altın fiyatları dünü yataya yakın tamamlarken, bir süredir hızlı yükselen ham petrol fiyatları hafif geriledi. 

"Türk finansal varlıklar karışık bir seyir izledi. TCMB beklentiler dahilinde faizleri sabit tutarken, sıkı duruşun uzun süre korunacağına ve gerekmesi halinde ilave sıkılaştırma yapabileceğine yönelik sözlü yönlendirmesini yineledi. 

"Haftalık veriler yabancıların Türk finansal varlıklara olan ilgisinin 12 Şubat haftasında bir miktar toparlandığına işaret ederken, aynı haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi gücünü korudu. 

"Bu gelişmeler ışığında dün hisse senetlerinde gösterge endeksler karışık seyrederken, TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 0.2 değer kaybetti. Öte yandan ülke risk priminde ve tahvil faizlerinde gerilemeler gözlendi.

"Yeni güne küresel piyasal ar dünden kal an zayıf risk iştahı ile başlangıç yaptı. Tahvil faizlerindeki yükselişin ve dünkü zayıf verilerin başlattığı riskten kaçış eğilimi bu sabah yavaş da olsa etkili oluyor. 

"Japonya’da açıklanan Ocak ayı enflasyonu ise beklentilerin hafif üzerinde geldi. Gün içinde salgın ve aşılama faaliyetlerinin yanında Euro Bölgesi ve ABD Şubat ayı PMI öncü hesaplamaları takip edilecek. 

"Yurtiçinde ise bu sabah Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma ödeneği uygulaması 31 Mart’a kadar uzatıldı. Gün içinde gündem sakin olacağı için küresel risk iştahının Türk finansal varlıkların seyri açısından belirleyici olabileceği düşünülüyor.
"Bugün akşam Fitch Türkiye ülke görünüm değerlendirmesini yayınlayabilecekken, küresel risk iştahının Türk finansal varlıkların seyri açısından bel irleyici olabileceği düşünülüyor."

Alış
Satış
Değişim 47.6999%
Son Değer 9692.72
En yüksek 9766.89
En düşük 9667.55
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler