Boğa piyasası nedir? Boğa piyasası nasıl oluşur?
Boğa piyasasında veya boğa piyasasında bir varlığın fiyatları yükselir. Buna göre, yatırımcı duyarlılığı “boğa”, yani iyimser.
Boğa piyasası nedir?
Boğa piyasası terimi, bir varlık piyasasındaki pozitif fiyat eğilimini ifade eder. Terim sadece kripto ekosisteminde değil, geleneksel pazarlarda da kullanılmaktadır. Kısacası: yükseliş eğilimi belirsiz bir süre boyunca devam ettiğinde bir boğa piyasasına ulaşılır. Kısa fiyat gerilemeleri, otomatik olarak boğa piyasasının sonu anlamına gelmez. Geleneksel piyasalarla karşılaştırıldığında, kripto para piyasaları daha küçüktür ve bu nedenle daha değişkendir. Sonuç olarak, birkaç gün içinde fiyatta yüzde 40'lık bir artış görebilen güçlü ve tutarlı boğa koşuları görmek yaygındır.
Boğa piyasasından ne zaman söz ederiz?
Boğa piyasası terimi, güçlü piyasa faaliyetini ifade etmek için gevşek bir şekilde kullanılabilse de, genellikle bir varlığın fiyatı önceki düşük seviyesinden yüzde 20 veya daha fazla arttığında geleneksel piyasalarda kullanılır. Tipik olarak, yatırımcılar bir varlığın veya genel piyasa endekslerinin gelecekteki performansı konusunda iyimser olduklarında bir boğa piyasası ortaya çıkar.
Boğa piyasası nasıl oluşur?
Geçmişte bir boğa piyasasının oluşmasına katkıda bulunan bir dizi faktör olmuştur.
Geleneksel döviz piyasalarında, güçlü gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve düşük işsizlik oranları, genellikle olumlu piyasa koşullarına yol açan ve yatırımcı güvenini artıran faktörlerden bazılarıdır. Bu faktörlerin kripto para piyasaları üzerinde dolaylı bir etkisi de olabilir. Bununla birlikte, kripto pazarları esas olarak Bitcoin yarılanmaları ile karakterize edilir. Yarılanmanın ardından, düşük enflasyon oranı fiyat artışlarına yol açar.
Piyasa fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış genellikle bir yükseliş eğiliminin başlangıcı olarak görülse de, yaklaşan bir boğa piyasasının çoğu işareti tam olarak net değil. Tüccarlar ve analistler, sinyalleri ve eğilimleri belirlemek için çeşitli araçlar ve sistemler kullanır. Teknik analiz göstergelerinin bazı örnekleri Hareketli Ortalamalar (MA'lar), Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD), Göreceli Güç Endeksi (RSI), Denge Hacmi (OBV).