Benzin Türkiye’de Neden Bu Kadar Pahalı?
Dünyanın en pahalı benzinlerinden birisini tüketen biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; bu konudan oldukça şikayetçiyizdir.
Dünyanın en pahalı benzinlerinden birisini tüketen biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; bu konudan oldukça şikayetçiyizdir. Vatandaşlar arasında bunun sebepleri konusunda tartışmaya şahit olmayan kişi sayısı oldukça azdır, hatta yoktur desek yanlış bir kelam etmiş olmayız sanırım. Biz de bu konuyu sizler için daha da ayrıntılı inceledikten sonra; benzinin ülkemizde neden bu kadar pahalı olduğunu açıklayacak 8 sebebi yazımızda paylaşmaya çalışacağız.
Ülkemizin vergi konusunda en büyük geliri akaryakıttan aldığı vergilerdir. Bunun nedeni ise; vergi kaçırma ihtimalinin çok zayıf olmasıdır. Hal böyle olunca da ister istemez benzindeki vergi oranımız oldukça yüksektir. Ülkemizde benzinde litre başına alınan vergi miktarı yaklaşık 2,94 TL civarındadır. Bir kıyaslama yapabilmeniz adına Bulgaristan ‘da bu vergi 1,48 TL civarındadır.
Dünya genelinde OPEC yani petrol üreten ülkeler; petrolü dolar üzerinden pazarlamaktadır. Dolayısıyla bu da dolar kurunun benzinin fiyatına doğrudan etkilemesine neden olmaktadır. Dolarda yaşanan küçük hareketlenmeler pek hissedilmese de; olası bir develüasyonda benzin rakamları da fırlamaktadır.
Ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olması nedeniyle akaryakıt diğer enerji üretimlerinde de kullanılmaktadır. Bu da akaryakıt tüketimini artırmakta ve dolayısıyla fiyatının yüksek olmasına neden olmaktadır.
Türkiye jeopolitik konumu itibariyle petrol yatakları bulunan bir ülke değildir. Bu nedenle Batman ilimiz dışında petrol üretimi yapılan yer yoktur. Buradan elde edilen petrol de ülke ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Üretemediğimiz petrolü de dışarıdan aldığımız için bu da otomatikman pahalı petrol almamıza, benzinin fiyatının artmasına neden olmaktadır.
Her ne kadar petrol üreten ülkelere yakın olsak ta; yine de bu ülkelerden petrolün ülkemize gelişi, geldikten sonra işlenmesi ve benzin istasyonları dağıtılması sürecinde bir lojistik gideri olmaktadır. Bu da haliyle benzin fiyatlarına eklenmekte ve son tüketiciye yansımaktadır.
Petrolün varil fiyatlarında yaşanan değişmeler olumlu ya da olumsuz anlamda benzin fiyatlarına yansımaktadır. Petrolün varil fiyatında yaşanacak her artış benzinin fiyatının fırlamasına neden olmaktadır.
Benzinde yaşanan arz patlaması ve araçlardan ziyade farklı enerji ihtiyaçlarında da kullanılması nedeniyle rağbet görmesi de benzinin fiyatını yukarı çeken kalemlerden birisidir. Ayrıca son yıllarda dünya genelinde araç sayısının artması da benzin fiyatlarını etkilemektedir. İktisatta en çok bilinen teoriye göre de talep edilen maddenin fiyatı hep artış gösterecektir.