Ayı piyasası geri mi dönüyor!

Son zamanlarda borsadaki yükseliş birkaç gündür yavaşlamaya başladı. Küresel piyasalarda resesyon endişelerine dayalı durgunluk ayı piyasasının geri döndüğüne işaret mi?

Ayı piyasası geri mi dönüyor!

ABD borsaları geçen hafta satış ağırlıklı pozisyondayken, alım pozisyonuna doğru yol alabilir. Uzmanlar, son zamanlarda yaşanan borsa rallisinin sona erdiğinden endişeliyken, ayı piyasasının geri gelebileceğini belirttiler.

Buna ek olarak ABD merkezli finans şirketi Cetera Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Goldman, “Çok sayıda harika haber geldi, ancak piyasanın biraz duraklamaya ihtiyacı var. Şu sıralar aşırı hızlı bir şekilde biraz fazla ileri gittik” ifadelerini kullandı. 

Son gelişmelere dayalı olarak görüşünü desteklemek adına örnekler veren Goldman, önemli konulara değindi.

Ayı piyasasını getirecek olan gelişmeler

Sektördeki hisse senetleri geçtiğimiz ayın sonunda ve bu ayın başında yükselişe geçti. Fakat bu son trend geçtiğimiz hafta son bulmuş olabilir. Goldman bahsedilen konu için, “Yatırımcıların gerginleştiğinin bir işareti de döngüsel hisselerin savunma sektörlerindeki hisselerden düşük performans göstermesidir ve şimdi bunu görmeye başlıyoruz” sözlerine yer verdi.

Ayı piyasası geri mi dönüyor! - Resim : 1

Tahvil getirilerinin tehlikeli yükselişi

Yükselme gösteren tahvil getirileri de ayı piyasasının gelmesine bir işaret olabilir. ABD Hazinesi getirileri hisse senetleri üzerinde olumsuz etki gösterebilir. Bununla beraber hisse senetlerine karşı daha cazip konumda bulunan tahviller, hisselere göre zıt yönde hareket eder. Buna rağmen 2022 yılının başından bu zamana kadar birlikte hareket ettiler. Öte yandan FED tarafından gelen agresif faiz artışının devam edeceği sinyali olumlu olan her varlığı olumsuz etkilemeyi başarmış durumda.

Tahvil getirileri ve hisse senetleri artık beraber hareket etmeyebilir. Hazine gelirleri ağustos ayının başından bu zamana kadar yükselişe geçerken hisse senetleri geçtiğimiz hafta düşüş eğilimine geçmiş durumda.

dolar

Doların hızlı yükselişi

ABD'nin tahvil getirilileri, FED tarafından faizin devam edeceğine dair açıklamalar ve resesyon endişeleri doların diğer para birimlerine karşı güçlenmesine neden oldu. Ancak hisse senetleri üzerinde potansiyel bir sorunu ortaya çıkartmış durumda. Dolar kurunun küresel piyasada değerini hesaplayan ICE ABD Dolar Endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 108 puan seviyesine yükseldi. Böylelikle ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Doların güç kazanması hisse senetlerine karşı olumsuz yansıyabilir. Buna ek olarak ABD borsalarında işlem gören şirketlerin yabancı devletlerden elde ettiği gelirler de azalabilir.

Ayı piyasası geri mi dönüyor! - Resim : 3

Kripto paralar değer kaybediyor

Kripto para piyasasının öncülüğünü üstlenen Bitcoin ve Ethereum, son günlerde düşüş eğilimi gösteriyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kripto para piyasasında oldukça sert satışlar gerçekleşti. Kripto paralardan sonra düşüşün hisse senetlerine geleceği endişesi ise yatırımcılar tarafından merak ediliyor.

Goldman kripto para piyasası hakkında,“Piyasa duraklamasının bir başka işareti de kriptodaki zayıflıktır. Bu tablo, piyasadaki risk karşıtı eğilimin açık bir işaretidir” açıklamasında bulundu.

Ayı piyasası geri mi dönüyor! - Resim : 4

Hisse senetleri ve bilançolar arasında kopukluk yaşanıyor

Son aylarda borsada yükseliş yaşanmasının ardından hisse senetleri değerleri ile bilançolar arasında yaşanan uyumsuzluk ayı piyasasının geri döneceğine dair işaretlerden biri olmaya devam ediyor.  

Bu konuya ek olarak Goldman, "Hisse senetleri düşen bilanço tahminleri sırasında yükseliyor" sözlerine yer verdi.

Citigroup ABD Hisse Senetleri Stratejisti Scott Chronert, yükselen hisse senetlerinden endişelenenler arasında yer alıyor. Bahsedilen konu için açıklamada bulunan Chortnert, 'Yıl sonuna kadar bilançolardaki düşüş riskinin hisse senetleri değerlerini merkeze alan ters bir rüzgar yaratabilir' ifadelerini kullandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler