Avrupa’da gaz fiyatları yükselişte
Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle bazı ülkelerin Rusya’dan doğal gaz alımı konusunda sorunlar yasaması ve yeni alternatif aramaya gidilmesi yönünde ki kararları sebebiyle çoğu ülke, yeni alternatifler aramaya başlamıştı.
Son olarak Rusya üzerinde bulunan Kuzey Akım 1 boru hattının tadilat sebebiyle kesileceği yönünde gelen açıklamalar nedeniyle İngiltere ve Hollanda da doğal gaz fiyatları yükselişe geçti.
Doğal gaz borularında tadilatta gidileceğini ve Kuzey Akım 1'inde dahil olduğu boru hattının tadilat sebebiyle doğal gaz akışında belirli bir süre azalmaya gidileceği ifade edilmişti.
Rusya’ya ait olan enerji şirketi Gazprom, 27 Temmuz’dan itibaren Kuzey Akım 1 boru hattının durdurulacağını ve bu doğal gaz enerji akışının yüzde 20’ye düşürüleceğini ifade etmişti. Bu açıklamanın hemen ardından ise Avrupa’da bazı gelişmeler yaşandı. Rus şirketin yaptığı açıklamadan sonra Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 10 civarında yükselişe geçti. Avrupa’da yaşanan bu yükselişlerin ardından İngiltere’de de doğal gaz fiyatlarında hareketlenmeler yaşandı. İngiltere’de piyasa öncesinde yapılan anlaşma fiyatı, term başına 48 pence yükselişle 305 pence’e kadar çıkış gösterdi. Hollanda’da ise gün öncesi yapilan anlaşma sonucunda 17,18 Euro yükselerek 185,75 Euro/MWh’ye kadar yükseldi. Doğal gazda yaşanan bu yükselişler Avrupa ülkelerini yeni arayışlar ve planlar yapmasına sebep oldu.
Avrupa’da acil durumu planı yapıldı
Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattında yapılacak tadilattan ötürü gaz akışında kesinti yaşanacağı açıkladıktan sonra Avrupa’da büyük bir panik yaşandı. Acil durum planı yapan Avrupa, doğal gaz fiyatlarında şimdiden yüzde 10 artışa gitti. İngiltere’de de hareketlenmelere neden olan doğal gaz kesintisi, ülkeleri acil durum planlarına itti. Son olarak İspanya’da yapılan bir açıklamada halkın gönüllü olarak doğal gaz harcamalarında yüzde 15’ den az bir oranda azaltılmaya gidileceğini ifade etti. Böylelikle doğal gaza olan ihtiyacın azaltılacağını ve fiyatların daha stabil bir şekilde hareket etmesini sağlayacağı düşünülüyor.
Avrupa komisyonu ise Avrupa ülkelerinin Mart 2023’e kadar gaz kullanımını yüzde 15 oranında azaltmaya gidileceğini böylelikle doğal gaza olan talebin azaltılacağını ifade etti.