Avrupa doğalgaz fiyatlarında rekor!
İlk defa doğalgazın bin metreküp fiyatı 1000 dolar sınırını aşarak rekor kırdı. Oluşan bu rekor sonucunda doğalgaz fiyatlarının ciddi oranda zamlanacağı tahmin ediliyor.
Salgın döneminin başlamasıyla enerji ihtiyaçlarında ciddi artışlar meydana geldi. Bu artışların başında doğalgaz geliyor. Koronavirüs pek çok kişiyi eve hapsetti ve doğalgaz tüketimlerini artırdı, bu sebeple doğalgaz arzının düşebileceği ve doğalgaz fiyatlarının artacağı tahmin edilmişti. Tahminler doğru çıkmış olacak ki, ilk defa doğalgazın bin metreküp fiyatı 1000 dolar sınırını aşarak rekor kırdı. Oluşan bu rekor sonucunda doğalgaz fiyatlarının ciddi oranda zamlanacağı tahmin ediliyor.
Doğalgaz fiyatlarındaki artış sebebinin yer altı doğalgaz depolama tesislerinde, depolanmış doğalgaz miktarının azalması oldu. Bu azalışın en önemli kaynağı pandemi. Pandemide artan doğalgaz tüketimi, depolardaki doğalgaz stoklarını da azalttı ve sonuç olarak bu yıl ciddi bir düşüş yaşandı. Gaz fiyatlarının vadeli işlemler borsasında yükselmesinin en önemli sebebinin, bu olay olduğu belirtiliyor.
Doğalgaz tüketimini artıran bir diğer neden ise, Avrupa'da kuraklık sebebiyle hidroelektrik santrali tesislerinde elektrik üretiminin azalması, buna bağlı olarak elektrik talebinin doğalgaz santrallerinden karşılanması da var. Ünlü Rus Gasprom başkanı Miller, Avrupa'daki doğalgaz depolama tesislerindeki toplam açığın 22,9 milyar metreküp olduğunu ve bunun kolay bir şekilde karşılanamayacağını açıkladı.
Doğalgaz fiyatları Türkiye'de daha fazla artacak
Doğalgaz, ne yazık ki ülkemizin üretemediği bir enerji kaynağı ve ülkemizde çoğu insan ısınma ihtiyacını doğalgaz ile karşılıyor. Buna karşın doğalgaz ihtiyacımız çok yüksek oranda ithal ederek karşılamaktayız. Son zamanlarda yaşanan döviz kurlarındaki artış, doğalgaz fiyatlarının çok daha fazla artabileceğini ve doğalgaz faturalarının aynı tüketime göre %50 oranında artış yaşayabileceğini söyleyebiliriz. Tabi ki bu artış oranı, tüketiciye doğrudan yansıtılır mı orasını bilemiyoruz, fakat artış oranı yansıtılmasa dahi, kamu maliyesine ve dolayısıyla Türk ekonomisine ciddi oranda etki edecektir.
En son yüzde 20 zam gelmişti
Türkiye'de hanehalkı üreticilerine zam gelmemişti fakat büyük ticari ve sanayi kuruluşların kullandığı doğalgaz fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapıldı. Bu zammın aynı oranda veya daha yüksek oranda tüketiciye de yansıtılabileceği biliniyor. Şuanda doğalgaz fiyatlarındaki hem döviz kaynaklı hem de emtia kaynaklı artış, bütçe tarafından idare ediliyor, fakat yakın zamanda buna da pek imkan kalmayacak ve zam yapılmak zorunda kalınacak.