Asya piyasalarında baskı şiddeti artıyor
Çin'de delta varyantının etkisi Ağustos ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksine yansırken Asya piyasaları da beklenenden güçsüz gelen verilerin devamında düşüş yaşadı.
Asya Borsaları Çin’deki ekonomik hareketliliğin yavaşlaması ve Pekin’in özel sektöre getirdiği yeni düzenlemeler sonrasında salı günü düşüş kaydetti.
Çin’de hisse piyasaları düşerken ülkede hizmet sektörü de delta varyantının etkisini artırmasıyla geçen senenin Mart ayından beri ilk kez daralma yaşadı. Hong Kong borsası ise Çin’in video oyun firmalarına getirdiği sınırlamalar sonrasında teknoloji şirketlerinde yaşanan düşüşle geriledi.
Japon Topix Endeksi yüzde 0,3 düşüş kaydederken Güney Kore Kospi Endeksi yatay bir seyir takip etti. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1,6 düşerken Çin Şangay Bileşik Endeksi yüzde 0,8 geriledi.
Çin'de imalat piyasasında büyüme yavaşladı, hizmet sektörü daraldı
Çin'de Ağustos ayı için hazırlanan PMI verileri, imalat piyasasında büyümenin yavaşladığına ve hizmet piyasasının pandeminin tepe yapmış olduğu Şubat 2020'den bu yana ilk defa daraldığına işaret etti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında, emlak fiyatlarındaki aşırı yükselişin önüne geçmek için alınan tedbirler, yavaşlayan ihracat ve karbon salınımını azaltılması için sürdürülen kampanyanın etkisiyle Temmuz ayına göre geriledi. Temmuz ayında 50,4 puan olan imalat PMI, Ağustos ayında 50,1 puan oldu. Ekonomistler ise imalat PMI'nın 50,2 puan olmasını bekliyorlardı.
Ağustos ayında yeni ihracat siparişleri son 1 senenin en düşük seviyesi olan 46,7 puana geriledi.
Çin ekonomisi için asıl endişe verici sinyal ise tüketimde toparlanma cephesinden geldi. Hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi pandeminin tepe yapmış olduğu Şubat 2020'den bu yana görülen en kesin daralmayı yaşadı. Temmuz ayında 53,3 puan olan hizmet PMI, Ağustos ayında 47,5 puana indi.
Ağustos ayında bileşik PMI da Temmuz ayındaki 52,4 puandan 48,9 puana geriledi.
Japonya'nın endüstri üretimi azaldı
Asya'da artan korona virüs vakaları ve Japonya'da uygulanmakta olan olağanüstü hal tedbirlerinin etkisiyle araç üretiminin düşmesi Temmuz ayında Japonya'nın endüstri üretimini azalttı.
Temmuz ayında endüstri üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Analistler ise Temmuz ayında üretimin yüzde 2,5 düşmesini bekliyorlardı. Haziran ayında üretim yüzde 6,5 artmıştı.
Araç üretiminde düşüşün endüstri üretimine etkisini, çip ve elektronik parça üretiminde kullanılacak olan makinaların üretiminde sağlanan artış telafi edemedi. Araç üretiminde azalmanın Ağustos ve Eylül aylarında da devam etmesinin olası olduğu ifade edildi.