Arbitraj nedir?

Arbitraj nedir? Kripto arbitrajı nasıl yapılır?

Arbitraj nedir?

Arbitraj fiyat farklarından yararlanmak amacıyla para, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işlemidir.

Farklı piyasalarda aynı menkul kıymetler için farklı denge fiyatları oluşmuş olması durumunda, menkul kıymetlerin ucuz olduğu piyasadan alınarak daha pahalı olduğu piyasada satılmasıdır. Arbitrajcı, arbitraj işlemini gerçekleştiren kişidir.

Alış-satış işleminin aynı anda gerçekleştiği varsayımı altında arbitrajcı hiçbir risk üstlenmez. Arbitrajda malın satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki pozitif fark arbitrajcı kârıdır.

Arbitraj, piyasa işleyişinde bozukluğun sonucudur. Zira işleyen bir piyasada aynı menkul kıymetler için tek fiyat oluşur. Ve işleyen piyasalarda arbitraj mümkün değildir.

Arbitrajı örnekleyecek olursak; BİST'te 10 Euro = 100 TL iken Dowjones'ta 10 Euro = 105 TL ise arbitrajcı BİST'ten aldığı avroları Dowjones'ta satarak kâr elde eder. Arbitrajın oluşabilmesi için iki piyasanın birbirinden habersiz olması gerekir fakat günümüzde mükemmel piyasa koşullarına yaklaşılmakta olduğundan arbitraj gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Benzer durum şimdilik diğer piyasalarla aynı çalışma prensiplerine sahip olsa bile daha kolay yapılabilen kripto piyasasıdır. Örneğin Binance aracı kurumunda bir adet USDT fiyatı 8,15 iken Paribu kripto piyasasında  8,25 ise Binance'den alınan USDTleri Paribu üzerinden bozdurmak bu işlemi tekrar ettirmek Arbirtajcı için karlı ve risksiz işlemlerdir.

Arbirtaj günümüz kripto piyasalarında çok sık kullanılan bir işlem olmakla beraber şu an için kripto piyasasında daha az riskli ve yapılabilir duruyor.

Etiketler