Yüzde 90 Engelli Raporu Nasıl Alınır? 2022 Güncel Bilgiler

Yüzde 90 engelli raporu almak isteyen birçok kişi hangi evrakları hazır edeceği ve nereye başvuracağı konusunda araştırma yapmaktadır. Bunun yanı sıra engelli raporu kimlere verilir? ve engelli raporu nereden alınır? Gibi birçok sorunun cevabının arandığını da görmekteyiz. İşte detaylar…

Yüzde 90 engelli raporu almak isteyen birçok kişi hangi evrakları hazır edeceği ve nereye başvuracağı konusunda araştırma yapmaktadır. Bunun yanı sıra engelli raporu kimlere verilir? ve engelli raporu nereden alınır? Gibi birçok sorunun cevabının arandığını da görmekteyiz. İşte detaylar…

Yüzde 90 engelli raporu almak isteyen birçok kişinin bunu nasıl yapacağı, hangi evrakları hazırlayacağı ve nereye başvuru yapacağı hakkında araştırma yaptığını bilmekteyiz.

Engelli raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerde bireylere verilen ve sağlık kurulu raporu olarak da bilinen bir belgedir. Bu belge aynı zamanda yüzde 90 gibi engel derecelerine göre değişiklik göstermektedir. Engelli raporu için yetkili hastanelere başvurmak ve belirli evrakları hazırlamak gerekmektedir. Peki, engelli raporu nedir? Nasıl alınır? Gelin, hep birlikte bakalım.

Yüzde 90 Engelli Raporu Nasıl Alınır? 2022

Engelli vatandaşlara tanına haklardan faydalanmak için gerekli olan yüzde 90 engelli raporu çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Gerekli olan tüm olanaklardan faydalanabilmek için engelli raporunun alınması şarttır. Raporu alabilmek için bir takım şartların yerine getirilmesi ve engelli olan kişinin bazı kriterlere uygun olması çok önemli olmaktadır. Engelli raporu almadan önce bilinmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Bunları başlıklar halinde sizlere aktaracağız. Hemen kısaca engelli raporunun nasıl verildiğine ilişkin kısaca işleyişi maddeleyelim.

  • Başvuracağınız yetkili hastaneyi belirleyin.
  • Talep edilen evrakları hazırlayarak başvuru yapın.
  • Engellik oranı için testlere girin.
  • Heyet değerlendirmesinden geçin.
  • Engel durumu varsa buna göre sağlık raporu düzenlenir.

Engelli Raporu Nedir?

Engelli raporu nedir? Engelliler için Sağlık Kurulu Raporu olarak bilinen engelli raporu Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerde bireylere verilen belgeye denilmektedir. Hastane heyetinde yer alan hekimler tarafından engelli olan kişinin bulunan durumunu, engellilik derecesi ile engel gruplarının sınıflandırılması yapılmaktadır. Bu işlemlerin sonunda kişi engelli raporu alıp alamayacağı hakkında arar verilmektedir.

Engelli Raporu Nereden Alınır?

Engelli raporu nereden alınır? Engelli raporu alarak bir takım haklardan yaralanmak için gerekli olan engelli raporu almak için devletin yetki vermiş olduğu tam teşekküllü hastanelere başvuru yapılması gerekir. Yetki sahibi olan hastanelerin listeleri devamlı olarak güncellenmektedir. Engelli raporu almak isteyenler kişiler ya da yakınları yönlendirilen hastanelerin gerekli alanlarına başvuru yaparak raporu alabilirler.

Engelli Raporu Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Engelli raporu almak için gereken belgeler en çok merak edilen konular olmaktadır. İşte bu belgeler şunlardır;

  • Engelli raporu başvuru dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • 2 tane fotoğraf

Engelli Sağlık Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli sağlık raporu başvurusu ücretsiz yapılan bir işlemdir. Devlet bu işlemler için kesinlikle engelli vatandaşlardan her hangi bir ücret talep etmemektedir. Yüzde 80 ve üzeri ağrı engeli olan kişilere süresiz engelli raporu verilmektedir. Yetkili hastanelere müracaat edip ilgili evrakları temin etmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında heyetin sizleri yönlendirmesi ile birlikte belirli testlere girmelisiniz.

Yüzde 90 Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Engelli raporu kimlere verilir? Engelli haklarından faydalanılması için kişiye verilen engelli raporu yüzde 40 ve daha üzeri engeli olan kişilere verilmektedir. Engelli derecesi belirlenirken kişilerin içinde olduğu grup ve engellilik derecesi baz alınmaktadır. Yüzde 40 ile altında engeli olan kişilere rapor verilmez. Fakat yüzde 40 ile üzeri engeli olduğunu düşünen kişiler heyetin almış olduğu karara itiraz etme hakkına sahiptirler.

Engelli Raporu Hangi Hastalıklarda Verilir?

Engelli raporu alınması için bazı hastalıkların kontrol edildiği ve olması gerektiği bilinmektedir. Belli hastalıkların ya da uzuv özürlerinin heyetçe oranı belirlenerek sağlık kurulu raporu oluşturulmaktadır. Engelli raporu almada ön plana çıkan hastalıklar ise şunlardır;

  • Sindirim Sistemi
  • Onkoloji
  • Sinir Sistemi
  • Kulak, Burun, Boğaz
  • Kas ve İskelet Sistemi
  • Zihinsel ve Ruhsal Hastalıklar
  • Görme Özrü
  • İşitme Özrü
  • Deri/Yanıklar
  • Solunum Sistemi
  • İdrar Yolu Sistemi
  • Hormonel Bozukluklar
  • Kadın Hatalıkları

Süresiz Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Süresiz engelli raporu almak için hiçbir tıbbi çözümü olmayan hastalıkların bulunması gerekmektedir. Bu hastalıklar vücut uzvu eksikliği ya da işlevsizliği, zihinsel engellilik ve doğuştan görme engelliliktir. Bu hastalıklara ilişkin olarak hemen bir açıklama getirelim.

Vücut Uzvu Eksikliği ya da İşlevsizliği: Vücudunda eksik uzuv ya da işlevsiz bir uzvu olanlara yönelik olarak verilen rapordur. Örneğin bacağı olmayan kişiler veya işitme engelli olan kişiler süresiz olarak engelli raporu alabilmektedir.

Zihinsel Engellilik: Zihinsel engeli bulunanlar ve tedavisi bulunmayan psikolojik rahatsızlıklara sahip olanlar süresiz engelli raporu alabilirler.

Doğuştan Görme Engeli: Doğuştan görme engeline sahip olan kişilerde süresiz olarak engelli raporundan faydalanabilmektedir.

Yüzde 90 Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Engelli raporu geçerlilik süresi hastanın tedavi sürecine göre değişim gösteriyor. Yüzde 40 ve üzeri engelli raporuna sahip olan vatandaşlar tedavileri tamamlanıncaya kadar daha doğrusu engel durumu ortadan kalkıncaya kadar bu rapor devam etmektedir. Yüzde 90 engelli raporuna sahip olan vatandaşların ise süresiz bir şekilde raporunun devam ettiği bilinmekte.

Yüzde 90 Engelli Sağlık Raporu Sorgulaması Nereden Yapılır?

Engelli sağlık raporu sorgulaması E- Devlet üzerinden yapılabilmekte. E-Devlet’e TC kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte giriş yapın. Daha sonra arama kısmına “Engelli Sağlık Kurulu Raporu’’ yazarak arama yapın. Karşınıza çıkan “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu’’ üzerine tıklayarak belgeyi indirebilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporu Avantajları Nelerdir?

Engelli sağlık raporu avantajları ya da ayrılacakları ile ilgili olarak günümüzde birçok araştırma yapılmakta. Engelli raporunda, ÖTV indirimi, ücretsiz toplu taşıma ve vergi muafiyetleri gibi birçok ayrıcalığın tanındığını bilmekteyiz. Hemen sizlere engelli sağlık raporu avantajlarında ön plana çıkanları listeleyelim.

  • Ücretsiz toplu taşıma (Refakat eden içinde geçerli)
  • İndirimli uçak, otobüs ve gemi biletleri
  • Yurtiçi tren hatlarında ücretsiz seyahat etme
  • ÖTV olmadan araç alma hakkı
  • 200 m2 genişliğe kadar olan evlerde emlak vergisinden muafiyet
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında öncelik hakkı
  • ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda ayrıcalıklı oturum
  • Gelir vergisi indirimi
  • GSM operatörlerinden özel indirim

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ayrıcalıkların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere birçok özel şirket tarafından engelli sağlık kurulu raporu bulunanlara yönelik olarak birçok avantaj sunulmaktadır.

Yüzde 90 Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Yüzde 90 engelli raporu nasıl alınır? Sorusuna ilişkin olarak edinmeniz gereken bilgileri kısa ve öz bir şekilde sizlere aktarmaya çalıştık. Günümüzde birçok kişi engelli sağlık kurulu raporu ile ilgili olarak bilgi edinmek üzere araştırma yapmakta. Ancak belirlenen oranlar ve sunulan ayrıcalıkların değişmesi ile birlikte belirtmiş olduklarımızın da değişim gösterdiğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı öncelikle engelli sağlık kurulu raporunda belirtilen oranla birlikte araştırma yapmanız gerekmektedir. Sizlerde engelli raporu ile ilgili olarak aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu