Yüksek kur fiyatlarına rağmen yatırımcısının yüzünü güldüren o hisseler

Yüksek kur fiyatları günden güne yükselirken, Borsa İstanbul'da üst üste rekorlar kırılmaya devam ediyor. Yüksek kur fiyatlarına karşı Borsa İstanbul'da işlem gören bazı hisseler yükseliş gösteriyor. İşte yatırımcısının yüzünü güldüren o hisseler...

Küresel piyasalarda yaşanan son gelişmelere bağlı olarak dolar kurunun zirveye ulaşmasına oldukça az bir seviye kaldı. Dolar en son 20 Aralık 2021 tarihinde 18.40 seviyesinde zirve yapmıştı. 

İddialara göre dolar kuru, KKM açıklamasından sonra kamu kuruluşlarının satışlarıyla, kimi iddialara göre ise TCMB'nin müdahaleleriyle önce 12,61 TL'ye sonraki süreçte 10.23 TL'ye kadar gerileme göstermişti. Öte yandan son 8 ayda Borsa İstanbul'da işlem gerçekleştiren şirketler üç bilanço açıkladı. 2021 yıl sonu, 2022 ilk çeyrek ve 2022 ikinci çeyrek döneminde açıklanan bilançolarda zor dönemden geçtiğimizi kolaylıkla fark ediyoruz. Bununla beraber Borsa İstanbul'da işlem gerçekleştiren şirketlerin döviz pozisyonunda ne kadar değişiklik yaşandı?

Net döviz pozisyon fazlası bulunan şirket sayısı 227 

Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, net döviz pozisyon fazlası bulunan şirket sayısı 227 olarak kaydedildi. Bahsedilen şirket sayısı 2022 ilk çeyrekte 226, 2021 yıl sonunda ise 170 adet olarak kayıtlara geçmiştir.

Söz konusu şirketlerin konsolide döviz pozisyonları 2022 ikinci çeyrekte TL bazından hesaplandığı zaman yüzde 8.55 seviyesinde artış gösterdi. Bununla beraber 2021 yılının sonuna kıyasla yüzde 25 sevisinde arttı. Bu dönemde döviz kurları artarken şirketlerin net döviz pozisyon açıklarının konsolide azalmış olduğu görülmekte. Yükselen döviz kurlarına rağmen şirketlerin tedbirli davranması bilançolara nasıl yansıdı?

Yükselen kura rağmen Borsa İstanbul'da yükselen şirketler

Son zamanlarda döviz kurlarındaki yükselişe rağmen net döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Aselsan olarak karşımıza çıkıyor. Aselsan'ın net döviz fazlası 2022 ilk çeyrekte 8.9 milyar TL seviyesindeyken, 2022 ikinci çeyrekte 11.7 milyar TL seviyesine ulaşmış durumda. Bugünkü kura bakıldığı zaman 644 milyon dolara tekabül ediyor. Aselsan'ı izleyen şirketler sırasıyla, Enka İnşaat, Türk Telekom, Enerjisa, Sabancı Holding, Koç Holding, Şişecam, GSD Holding olarak kaydedildi.

Bununla beraber oransal olarak döviz pozisyon fazlasını en çok yükselten şirketler ise, Yayla Enerji. Ersan Alışveriş Hizmetleri, Oylum Gıda, Europen, Ulusoy Un, Suwen Tekstil, Başkentgaz, Güler Yatırım Holding, ARD Yazılım ve İş GSYO olarak kayıtlara geçti.

Rakam olarak bakıldığında net döviz pozisyonda en fazla artış yine Aselsan olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan 2022 yılı ikinci çeyrekte döviz fazlasındaki artış 2.8 milyar TL olarak kaydedildi. Bahsedilen artışla Aselsan'ı Koç Holding, Türk Telekom, Tekfen, Aksa Enerji, Özak GYO, Tüpraş gibi şirketler takip ediyor.

Yükselen kur şirketlerin döviz pozisyonunu nasıl etkiledi?

Söz konusu dönemde döviz fazlası en çok azalan şirketler arasında, Sabancı Holding, Doğan Holding, Şişecam, Doğuş Otomotiv, Enerjisa, Kiler GYO, Aydem Yenilenebilir Enerji ve Kiler Holding yer alıyor.

Bununla beraber bazı şirketler 2022 yılının ilk çeyreğinde döviz açık pozisyonu verirken ikinci çeyrekte döviz fazlasına döndüler. Bu şirketler arasında,  Edip İplik, Arçelik, Reysaş, Yayla Agro Gıda, Klimasan, Reysaş GYO, MLP Sağlık, Yataş, Birleşim Mühendislik, PlastkartGalatawind ve Teknosa yer alıyor.

Öte yandan 2022 yılının ikinci çeyreğinde döviz pozisyonu fazla olan şirketler, 2022 ikinci çeyrekte döviz açık pozisyonuna girdi. Bu şirketler arasında, Aksa Akrilik, Koray GYO, Tuğçelik, Esenboğa Enerji, Naturel Enerji, Alarko Holding, Denge Yatırım Holding, Kartal Yenilenebilir Enerji, Margün Enerji gibi şirketler yer alıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu