Web5 nedir? Web3 ile Web5 arasındaki farklar nelerdir?
Birçok Blockchain işletmesi, merkezi olmayan internet fikrine doğru yayılıyor. Ancak eski Twitter CEO'su Jack Dorsey, Web3 konseptinden memnun görünmüyor. Kendi tanımıyla Web3'ten daha iyi gizlilik ve mülkiyet hakları sunan şeyi tanıttı, buna Web5 adını verdi.
Şu anda kullandığımız internet ağına Web2 ismi verilmekte. Bunun yanı sıra yakın gelecekte Web3'ün tüm internet dünyasına yeniden yön vereceği ve gizlilik konusundaki tüm sıkıntıları gidereceği ümit ediliyordu. Fakat bu durumdan pekte tatmin olman eski Twitter CEO'su Jack Dorsey, kendi Web5'ini tanıttı.
Web5 nedir? Web5'i kim buldu?
Jack'in The Block Head (TBH) şirketi, Bitcoin ağı üzerine kurulu bu konsepti tanıtmaya başladı. Web5 platformu, merkezi olmayan uygulama kimliğini ve veri depolamayı masaya getirmeyi amaçlamaktadır. Yeni önerilen Web5'in temel amacı, ikinci bir merkezi olmayan ağ oluşturmaktır. Hedef, kullanıcıya bilgilerinin ve kimliğinin kontrolünü vermektir. Bu arada, bu Web3'ün önerdiği şeye çok yakın, ancak Dorsey, elbette aksini düşünüyor.
Web2'den Web3'e geçiş
Web3, esas olarak merkezileştirilmiş ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe odaklanan Web2'nin yerini alması önerilen internetin gelecek sürümü olarak tanımlandı. Web3, büyük teknoloji işletmelerinin kullanıcı verilerini çok az gözetim veya düzenleme ile kontrol etmelerini, satmalarını ve ticaret yapmalarını sağlamak yerine, kullanıcılara internet verileri üzerinde kontrol vermeyi amaçlamaktadır.
Dolayısıyla, Web3'ün, hiçbir kuruluşun verilere sahiplik veya erişim iddiasında bulunmadan ağlar arasında dağılmış bir kullanıcının verileri olarak tanımlandığını söylemek güvenlidir.
Web3'ün Web5'ten Farkı Nedir?
Jack, Web3.0 platformlarının yalnızca daha merkezi hale geleceğini iddia ederek Web3'ü her zaman alenen eleştirdi. Elbette, Web5'in piyasaya sürülmesinden sonra Many, yeni önerilen Web5 fikri ile yaklaşmakta olan Web3 arasında gerçekte neyin farklı olduğu hakkında sorular sormaya başladı.
Jack, eleştirmenlerine Web3'ün gerçekten merkezi olmayan olmadığını belirterek yanıt verdi. İnternet verilerinin ve kimliğinin insanlara veya kullanıcılara ait olmadığını savundu. Kendi döneminde, şirketlerin kullanıcılarının kişisel bilgileri üzerinde hala bir miktar kontrole sahip olduğu sözde merkezi olmayan bir ekosistemi kolaylaştırmak yerine, kullanıcılara kimlikleri üzerinde gerçek bir kontrol sağlayarak Web5'in başaracağına inanıyor.
Ayrıca Bitcoin'den sonra modellenen tek bir arıza noktası olmayan merkezi olmayan bir sistemi dört gözle beklediğini açıkladı. Hatta bunun Web3'ü ve yaratılışın arkasındaki fikri destekleyen herkes için kesinlikle iyi sonuç vereceğine inanıyor.