Üreticiyle market arasındaki fiyat farkı 4.5 katına ulaştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yaptığı yazılı açıklama ile Ocak ayı gıda fiyatlarını değerlendirdi.

Küresel çapta ele anılabilecek gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonun itici güçlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Üretici ile market arasında gözlenen fiyat farkları ise günden güne açılıyor.

Gıda Fiyatlarındaki Artış Şemsi Bayraktar'ın Odak Noktasındaydı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yaptığı yazılı açıklama ile Ocak ayı gıda fiyatlarını değerlendirdi. Bayraktar'ın özellikle değindiği konu ise, sebze ve meyve reyonlarındaki market fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki farkın 4.5 katına ulaşmasıydı. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, sürece ilişkin görüşlerini paylaştı.

Üreticinin satışa sunduğu fiyat ile market arasında gözlenen fiyat farklarını odağına alan Bayraktar, Ocak ayına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 439,5 ile en çok elmada görüldüğünü belirtirken;

onu yüzde 293,65'lik fark ile kuru soğanın,

yüzde 287,10 fark ile portakalın,

yüzde 236,19 fark ile yeşil mercimeğin,  yüzde 224,04 fark ile marulun ve yüzde 222,38 fark ile nohudun takip ettiğini belirtti.

Üretici Fiyatları ile Market Fiyatları Arasındaki Fark 4.5 Katına Ulaştı 

Üretici fiyatları ile tüketici fiyatlarını kıyaslayan Şemsi Bayraktar, elmanın 4,4 kat, kuru soğanın ve portakalın 3,9 kat, yeşil mercimeğin 3,4 kat, marul ve nohudun 3,2 kat, limonun ve kuru üzümün 3,1 kat fiyat artışıyla tüketiciye satıldığını belirtti.

Üretici fiyatı 2 lira olan elmanın 8 lira 79 kuruşa; üretici fiyatı 63 kuruş olan kuru soğanın 2 lira 48 kuruşa, üretici fiyatı 1 lira 55 kuruş olan portakalın 6 liraya, üretici fiyatı 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimeğin 27 lira 50 kuruşa satıldığını söyledi.

43 Üründen 37'sinde Fiyat Artışı Var

Markette yer alan 43 üründen 37'sinde fiyat artışı olduğu belirtilirken, 5 üründe ise fiyat azalışı görüldü. Üreticide ise markete kıyasla 35 üründen 19'unda fiyat artışı görülürken, 5'inde fiyat azalışı meydana geldi.

 Soğuk Hava Üretim Maliyetlerini Artırdı

Ocak ayındaki hava sıcaklıklarının normalin altında seyretmesi ve ülke genelindeki yoğun kar yağışları; üreticinin tarlaya ulaşımda zorluk çekmesine, ürünlerin don altında kalmasına ve hasadın zorlaşmasına sebep olması üretim maliyetlerini artıran ana unsurlar olarak gösterildi. Seralardaki ısınma maliyetlerinin artışı, soğuğa bağlı üründen alınan verimin düşmesi, hasat süresinin uzaması ve arzın azalması da üretim maliyetlerini artıran diğer nedenlerdi.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu