Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşların TCMB değerlendirmesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ve Morgan Stanley TCMB Başkanının görevden alınması ile ilgili yorum yaptı.

Moody's: TCMB Başkanının görevden alınması politika belirsizliğini artırır

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından  hazırlanan raporda TCMB Başkanı Nacil Ağbal'ın görevden alınmasının politika belirsizliğini artıracağı ifade edildi.

Kuruluşun ABD tahvil faizlerindeki artışın gelişen piyasalara etkisini ele aldığı değerlendirmede, TCMB'nin 18 Mart toplantısında  aldığı 200 baz puan faiz artırımı kararının bankanın enflasyonu düşürme ve kur üzerindeki baskıları azaltma yönünde devam eden  niyetini gösterdiği belirtildi.

Moody's, "Bununla birlikte merkez bankası başkanının 2 gün sonra görevden alınması politika belirsizliğini artırırken kurumsal yapı zorluklarına da işaret etti. Bu durum finansal koşullara  ilişkin risklere eklendi" yorumunda bulundu.

Raporda öte yandan ABD tahvil faizlerindeki yükselişin küresel finansal koşullarda sıkılaşmaya neden olabileceği, bu durumun da gelişen piyasalarda zaten kırılgan olan ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokabileceği ifade edildi.

Morgan Stanley: TCMB Başkanı'nın değiştirilmesi kısa vadede belirsizliği artırdı


TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmasını ve yerine bir süreden bu yana köşe yazıları ile TCMB politikasını eleştiren Kavcıoğlu'nu atamasını değerlendiren Morgan Stanley, yapılan değişikliğin kısa vadede belirsizliği artırdığını vurguladı.

TCMB Başkanı'nın değiştirilmesinin Banka'nın cari politikasında değişiklik olup olmayacağı belirsizliği yarattığını belirten Morgan Stanley, bunun Türk Lirası üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğunu vurguladı.

Kurda yukarı hareketin yavaşlatılması için döviz piyasasına müdahale beklenebileceğini, ancak TCMB'nin bu konuda hareket alanının sınırlı rezervler nedeniyle dar olduğunu belirten Morgan Stanley, cari işlemler görünümünün zayıf olduğuna da işaret etti.

Morgan Stanley, "Eğer TCMB cari pozitif reel faiz politikasını yeni başkan döneminde de devam ettirir ise, zayıf TL'ye rağmen, enflasyonda 2021'in ikinci yarısında sürdürülebilir bir düşüş beklenebilir" değerlendirmesini de yaptı.

Alternatif senaryoda, TCMB'nin cari politika sıkılaştırmanın tersine dönmesi durumunda, daha zayıf bir Türk Lirası, daha güçlü yurt içi kredi büyümesi ciddi şekilde daha yüksek enflasyon beklenebileceğini ifade eden Morgan Stanley, daha yüksek zorunlu karşılık oranları yolu ile tedbirler alınması riski gördüklerini de belirtti.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu