Türkiye’ye bomba niteliğinde petrol teklifi!

Tarım alanında bir süre sonra Venezuela ile yeni bir beraberlik enerji alanı doğrultusunda olacak. Venezuela devlet başkanı olan Nicholas Maduro'nun “Gelin petrolünüzü siz çıkartın.” sözlerini dile getirdikten sonra önümüzdeki günler içersinde TPIC ve TPAO’den yeni bir heyet Venezuela’ya gidiyor.

Milliyet gazetesinden Didem Özel Tümer “Türkiye Venezuela’da enerji de aramasın mı?” isimli yazısında Türkiye’nin Venezuela‘daki adımlarını tek tek kaleme aldı.


Didem Özel Tümer hazırlamış olduğu yazısında şu sözlere yer verildi

Ukrayna Rusya Savaşı’nda bugün savaşın kendisinden daha çok doğurmuş olduğu sonuçları konuşabildiğimiz bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Meğerse dünyayı savaşa tutuşturmuş olan bu iki ülke doyuruyormuş. Bunu tüm gerçekliği ile öğrendik. Bu iki ülke savaşa dururken diğer bir yandan ise dünyanın açlıktan öleceği gerçeği ortaya çıktı. bu savaşın sonuçlarından yalnızca biri olabilir. Bir diğer yandan ise Avrupa’da kavurucu sıcaklarının altında önümüzdeki kışın nasıl donma tehlikesinden kaçınarak geçirebileceğin hesapları yapılmaya başlandı.
 
Öte bir yandan ise tahıl koridoru meselesi doğrultusunda imza aşamasına Türkiye’nin gösterdiği büyük çabası ile ulaşım sağlandı. İmzalar atıldıktan hemen sonra dört bir yandan teşekkürler ve tebrikler! Resmen teslim edilen bir hak. Lakin imzaların daha mürekkebi kurumamışken Odessa limanında düzenlenmiş olan saldırı kafalarda bir çok farklı soru işaretlerini yarattı. Bundan sonraki süreçte temel mesele olan koordinasyon sürecinin işleyişi verilmiş olan sözlere sadakatin yakından izlenmesine olanak sağlayacak.

 
Tarım Bakanlığı yöneltilen eleştirilere sessiz kalmadı

*Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı olan Wilman Castro Soteldo, “Türk yatırımcı vatandaşların, Venezuela’da toplamda 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapabileceklerini” dile getirdi.


*Yapılmış olan teklif, Türkiye için ayrılmış ve ‘Turkish land’ olarak isimlendirilmiş bölge kapsamında tarımsal yatırım yapılması ve beraberinde elde edilecek olan hasılatın yüzdelik 70’inin yatırımcıya, geri kalan yüzdelik 30’luk kısmının ise Venezuela’ya bırakılması şeklinde. Yatırımcının elde edecek olduğu hasılatın Türkiye’nin ihracatı için de kullanılabileceği kaydedilenler arasında yer alıyor.


*Dünya Ticaret Örgütünün raporları doğrultusunda yaklaşık olarak 41 ülke, başka ülkelerde yeni arazi kiraladı. 62 ülke de ise arazilerini başka ülkelere kiraladı ya da sattı. İngiltere en başta Afrika’da olmak üzere toplam 4,4 milyon hektar arazisini kiraladı. Bu, miktarın Danimarka’nın yüzölçümüne eşit olduğunu söyleyebiliriz. ABD’nin aynı yöntem ile kiralamış olduğu arazilerin büyüklüğü 3,7 milyon hektara ulaşım sağladı. İsviçre, ABD ve Çin’in Moldova büyüklüğünde kiralamış olduğu tarım arazileri bulunuyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu