Türkiye ve Rusya enerji konusunda görüşmelerini sürdürüyor! Bu krizden nasıl çıkılacak?

Türkiye ve Rusya arasında süren diplomatik ilişkilerde enerji konularına geçildi. Özellikle Ukrayna krizi dönemi ve sonrasında dengeli politika izlemeyi başaran Türkiye’nin bu politikası birçok ülke tarafından takdir edildi.

Türkiye ve Rusya arasında süren diplomatik ilişkilerde enerji konularına geçildi. Özellikle Ukrayna krizi dönemi ve sonrasında dengeli politika izlemeyi başaran Türkiye’nin bu politikası birçok ülke tarafından takdir edildi. Dengeli politikanın verdiği en önemli uzlaşmalardan biri de ekonomide gerçekleşti. Enerji konusunda Rusya ile görüşme yapacak olan Türk heyeti önümüzdeki ay Özbekistan’da toplanacak.


Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı Soçi ziyaretinin hemen ardından Türkiye’ye döndüğü ve gelecek ay yapılacak olan program için çalışma yaptığı biliniyor. Putin ile görüşen Erdoğan önümüzdeki ay özel davetli olarak Özbekistan’da gerçekleşecek olan Şangay Beşlisi’nin toplantısına katılacak. Türkiye’nin bu toplantı sayesinde Rusya il enerji anlaşmaları yapacağı belirtiliyor.

Türkiye enerji koridoruna dönüşebilir

Şangay Beşlisi toplantılarında sıklıkla Türkiye’nin jeopolitik konumu ele alınırken bu alanda bir tahıl koridorunun oluşturulması planlanmaktaydı. Tahıl faaliyetlerinin ardından enerji konusunda da bir koridor inşa etmeyi planlayan Şangay Beşlisi bu çerçevede Türkiye’nin ele alınacağı bir program üzerinde çalışma yapmaktadır.


Oluşturulması planlanan enerji koridoru sayesinde birçok alanda tüketim maaliyetlerinin çok daha düşük seviyelere gelmesi bekleniyor. Başta doğalgaz olmak üzere birçok enerji alanında koridor ülke haline gelecek olan Türkiye aynı zamanda enerji kaynaklarına daha ucuz bir şekilde ulaşabilecek. Avrupa ve Asya arasında büyük bir öneme sahip olan Türkiye, aynı zamanda bu durumu avantaja çevirmenin yöntemlerini arıyor.

Avrupa’ya Türkiye üzerinden LNG taşınmasını amaçlayan projenin ise Eylül ayındaki toplantıda ele alınacağı belirtildi. Tahıl koridorunda elde edilen başarının ardından enerji sektöründe de bir koridorun inşa edilmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor. Ülkelerin yaptığı hazırlıklar sonucunda toplantı sürecinde birçok anlaşmanın yapılması beklentiler arasında yer alıyor.

Doğalgaz anlaşmasında yeni dönem

İki ülke arasında yerel para birimlerini korumak amacıyla yapılan sözleşmede ikili ticaretlerde yerel paralara geçilmesine karar verildi. Böylece Türkiye doğalgaz alımı yaparken ödemeleri dolar üzerinden değil ruble üzerinden yapacak. Kurdaki hareketlerden etkilenmemesi adına yapılan bu sözleşmenin doğalgaz maliyetlerini arttırmaması da gündemde yer alıyor. Doğalgaz anlaşmaları sayesinde kesintisiz ve Avrupa’ya nazaran zamlı doğalgaz alınmaması da sağlanmış olacak.


Geçtiğimiz kış yaşanan Ukrayna krizi birçok alanda ekonomiyi etkiledi. Özellikle son doğalgaz fiyatlarındaki artıştan sonra Avrupa’ya doğalgaz kesintilerinin dahi yapılabileceği iddialar arasındaydı. Türkiye, Ukrayna krizinde tarafsızlığını koruyan ülkelerden olmasıyla birçok ülke tarafından takdir edildi. Doğalgaz alımında da avantajlı ülkeler arasında bulunan Türkiye, Avrupa’ya göre daha ucuz doğalgaz alabilecek.


Birçok enerji anlaşmasının imzalanacağı Şangay Beşlisi toplantısı için hazırlıklar sürüyor. Tarafların beklentileri ve sözleşme için oluşturdukları şartlar Eylül ayı içerisindeki toplantıda taraflara sunulacak. Enerji koridorunda anlaşma olması halinde Türkiye birçok alanda transit ülke konumuna gelecek.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu