Türkiye bir sonraki Bitcoin ülkesi mi olacak?
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunuyor. Bitcoin de toplantıda tartışılmış olabilir. Peki Türkiye Bitcoin'in benimsenmesinden ne kazanacak?
Türkiye'de ekonomik anlamda birçok sıkıntı olduğu aşikar. Ulusal istatistik ofisinden alınan verilere göre, ülkedeki enflasyon yüzde 36 civarında ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anket sayıları şaşırtıcı iktidar partisi AKP'nin gidişatına onay oyların sadece yüzde 24'ü ve böylece ilk kez Türkiye'de muhalefet partisi CHP'nin uzun zaman sonra iktidar olmaya göz kırpacak seviyelere gelmiş durumda.
Eyaletin en genç konuğu için bu iletişim belki de beklentisinin dışında olağan üstü bir durum elbette Nayib Bukele'den bahsediyoruz. El Salvador Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın kendisinin ancak zirvede hayal edebileceği oy seviyelerine ulaştı. 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bukele yüzde 53 oy alarak seçimleri sandıktan çıktı.
Para rejimleri söz konusu olduğunda, iki ülke birbirinden aslında çok büyük farklılıklar ve sistem farklılıklarını görebiliyoruz. Türkiye tartışmalı bir şekilde yönlendirilmiş bir fiat para sisteminin özü olsa da, El Salvador 2021'de insanlık tarihinin en zor parasını ulusal para birimi ilan etti.
20 Ocak Perşembe günü Bukele, Türkiye'yi ziyaret etti. Başkanlık ofisine göre, birincil endişe iki ülke arasındaki ikili işbirliğiydi. Bir yandan Bukele, El Salvador'un Ankara'daki dış temsilciliğini açtı. Öte yandan, Türk hükümeti ile yapılan görüşmeler ortak ticari çıkarlar, temiz enerji kaynakları ve daha güçlü askeri işbirliği hakkındaydı.
Başkan Bukele, bir Bitcoin standardının devlet tarafından kabulü için başka hiçbir şeye benzemediğinden, Twitter gibi sosyal ağlarda, Erdoğan'ın Bitcoin'in yasal ihale olarak kabul edilmesini önerip önermediği sorusu hızla ortaya çıktı. Dörtnala yükselen enflasyon göz önüne alındığında, bu tamamen akla yatkın bir senaryo gibi duruyor.
İki devlet başkanı arasındaki görüşmelerin de Bitcoin ile ilgili olduğu aşikar. Bukele, Twitter'da konu ile ilgili teaser'ları yayınlayarak beklentileri beslemeye devam ediyor.
Türkiye, El Salvador değil!
El Salvador'un Bitcoin kervanına bu kadar isteyerek atlamasının iki ana nedeni var: Ülkenin, kararı fiilen tek başına uygulayabilen güçlü ve otoriter bir başkanı var. Öte yandan, para rejimi özel bir rejimdir. El Salvador 2001'den beri kendi para birimine sahip değil, ancak bir numaralı ödeme aracı olarak ABD dolarına güveniyor. İlki, Türkiye Cumhurbaşkanının hükümet tarzıyla açıkça benzerlikler gösterse de, ikincisi muhtemelen Türkiye'nin bunu yapmasının en makul nedeni olarak görülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca lirayı vatansever terimlerle ile desteklemeyi ihmal etmiyor. Vatandaşlar ellerindeki para ve altınları lira ile değiş tokuş etmeli ve devlet o zaman satın alma gücü kaybını telafi edeceğini dile getiriyor.
Süpermarketlerdeki fiyat kontrolleri gibi sembolik siyasi gereklilikler artık gündemde. Dövizdeki düşüşün nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarla yükseltilmesine karşı olduğu kilit faiz oranlarına bağlı kalınması değil, dış finansal güçler ve perakendede haksız fiyat artışları. Hükümet kilit faiz oranını yükseltmekten hoşlanmıyor çünkü ulusal bütçenin borca dayalı yeniden finansmanı giderek zorlaşıyor.
İki devlet başkanının ortak basın toplantısında Bitcoin hakkında tek kelime söylenmemesi, Erdoğan'ın (belirtilen nedenlerle) Bitcoin'i ulusal para birimi olarak kurmakla ilgilenmediğini gösteriyor. Erdoğan kısa süre önce kripto paralara savaş ilan ettiği duyurmuştu. Bitcoin hakkında konuşmalar olmuş olabilir. Ancak görünüşe göre Bukele Erdoğan ikna edemedi.