TRT payı ve enerji fonu düzenlemesi faturaları ne kadar azaltacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Kabine Toplantısı'nın ardından yapmış olduğu açıklamaya göre elektrik faturalarına yansıtılmakta olan TRT payı ve Enerji Fonu Payı artık yansıtılmayacak. Peki bu durum elektrik faturalarına nasıl yansıyacak. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Türkiye’de artan nüfusun etkisi ile gün geçtikçe elektrik tüketimi her zaman yükselme eğilimi göstermekte olduğu için altyapı ihtiyacı için elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilmesinin beraberinde, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı adı verilmekte olan bir bedel daha yer almakta. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kabine Toplantısı'ndan sonra yapmış olduğu açıklamada, elektrik faturalarında yer alan bu iki kesintinin bundan sonraki süreçte devam etmeyeceğini açıkladı.

Elektrik faturalarından artık kaldırılacak olan kesintilere ilişkin örnek bir hesap yapmak gerekirse; bir elektrik faturasının yüzde 1’i TRT Payı olarak tahsil edilmekteydi, faturanın yüzde 0.35 ise Enerji Fonu'na ayrılmaktaydı. Yani total olarak her iki kalem için de yansıtılmakta olan ödeme 100 TL’lik bir faturada 1 lira 35 kuruşluk kesintiyi ifade etmekteydi. 

Geçtiğimiz yılda TRT, bandrol gelirleri hesaba katılmaksızın hesaplandığı zaman tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar Türk Lirası gelir elde etmişti. Yani başka bir söylemle TRT vatandaşa yansıtılmakta olan elektrik faturalarından 1 milyar lira gelir elde etmişti.

Bir elektrik faturasında bulunan ödeme kalemleri:

Elektrik Tüketim Bedeli:

Tüketmiş olduğunuz elektriğin kWh fiyatı ile çarpılması sonucunda elde edilmektedir Bir elektrik faturasının yüzde 49.95’i Elektrik Tüketim Bedeli olarak ücretlendirilmektedir.

Elektrik Dağıtım Bedeli:

Elektrik dağıtım şirketinin sağladığı hizmet için ödenen bedelidir. İndirim yapılamaz. Bir elektrik faturasının %30.95’i Elektrik Dağıtım Bedeli’dir.

TRT Payı:

Elektrik tüketim bedelinin yüzde 2’sidir. Bir elektrik faturasının yüzde 1’i TRT Payı olarak göze çarpmaktadır ancak bugün yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama uyarınca artık bu pay tahsil edilmeyecektir.

Enerji Fonu:

Elektrik tüketim bedelinin yüzde 0.7’sidir. Bir elektrik faturasının yüzde 0.35’i Enerji Fonu’na ayrılmaktadır. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları uyarınca TRT payı gibi Enerji Fonu payı da artık faturalarımıza yansıtılmayacaktır.

Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik Tüketim Vergisi):

Meskenler ve ticarethaneler için elektrik tüketiminin yüzde 5’i, sanayi için elektrik tüketiminin yüzde 1’i olarak belirlenmiştir. Bir elektrik faturasının  yüzde 2.5’i mesken ve ticarethane için Belediye Tüketim Vergisi olarak tahsil edilmektedir.

Katma Değer Vergisi (KDV):

Bir elektrik faturasının yüzde 15.25’i KDV olarak yansıtılmaktadır.

Elektrik tüketimi pandeminin etkisiyle evde bulunmak zorunda olan vatandaşlarımızın kullanımına bağlı olarak geçtiğimiz yıllara göre yine büyük bir artış gösterdi.

Ortalamalara göz atıldığı zaman en düşük tüketim Ekim ayında gerçekleşirken, en yüksek tüketimin ise Ocak ayında gözlemlendiği görüşmektedir. En yüksek tüketimin değerlerinin bulunduğu Ocak ayının en düşük tüketimin olduğu Ekim ayına oranı ise 1.35’tir. Yani sabit elektrik bedeli ile bile Ekim ayından Ocak’a tüketim ve faturalar yaklaşık olarak yüzde 35'lik bir artış göstermektedir. Mevsimsel tüketim değişimlerinden dolayı elektrik faturalarında bakıldığı zaman Ocak ayı faturaları Ekim ayına göre yüzde 35 daha yüksek olurken, Kasım ayında ise Ekim ayına göre yaklaşık olarak yüzde 8 daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir, Aralık ayına bakıldığında Kasım ayına nazaran yaklaşık olarak yüzde 12, Ocak ayı da Aralık ayına göre yüzde 12 daha yüksek faturalar gelmektedir. Bu yükselişler havaların ısınmaya başladığı Şubat ayının sonlarından itibaren düşme trendine girmektedir.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu