Toyota, tedarik sorunu nedeniyle üretimi geçici olarak durduracak

Toyota Motor, parça tedarik problemleri sebebiyle Japonya'daki 4 tesisinde üretim bantlarını geçici olarak durduracak.

Toyota Motor, Kovid-19'un, otomobil parçaları sağlayan sektöre negatif etkisi sonucunda bu ay Japonya'daki 4 tesisindeki üretimi durdurma kararı aldı.

Güneydoğu Asya ülkelerinde koronavirüs vakaları yükseliş seyrini sürdürürken, buradaki yedek parça fabrikalarının işletilememesi, üretici firmaları zor duruma sokuyor.

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre Japon firma, parça tedarik problemleri sebebiyle Tahara ve Miyata fabrikaları dahil ülke içi 4 tesisinde üretim bantlarını geçici olarak durdurmaya karar verdi.

3 - 7 gün arasında değişin durdurmaların ardından 9 bin araç imalatının gecikeceği belirtildi. 

Üretimi etkilenecek modeller arasında Land Cruiser ve Lexus NX yer aldığı aktarıldı. 

Çip krizi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır?

Dünyada son birkaç aydır benzeri görülmemiş bir çip krizi yaşanıyor. Bu kriz nedeniyle otomobil, bilgisayar, cep telefonu ve elektrikli ev aletleri gibi içerisinde çip kullanılan pek çok elektronik ürünün üretilemiyor. Dünya genelinde özellikle ABD, Çin, Tayvan ve Japonya gibi en büyük yarı iletken çip üreticilerinin yaşadığı çip probleminin temeline inildiği zaman, öncelikle Kovid-19'un ekonomi üzerindeki etkisi ilk olarak öne çıkıyor. Pandemi nedeniyle 2020 yılında pek çok otomobil üreticisi firma fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı. Fakat geçtiğimiz yıl otomobil alımları beklenenden daha yüksek bir oranda gerçekleşti. 

Pek çok kişinin karantina ve kısıtlamalar nedeniyle evlerinde daha fazla vakit geçirmek ve bu yüzden evlerini iş yerine çevirmek zorunda kalmasıyla dizüstü ve tablet bilgisayar, oyun konsolları, cep telefonları ve diğer ev aletlerinin satışında büyük bir artış görüldü.

ABD gibi bazı ülkelerin Çinli şirketlere uyguladığı yaptırım çip problemini daha da tetikledi. Yaşanan sorun zincirleme şekilde buzdolabı, mikrodalga fırın, cep telefonu vb. elektronik ürünlerde de kendini gösterdi.

İnsanların salgın sürecinde evlerine yiyecek stoklamasına benzer şekilde yarı iletken kullanan büyük şirketlerin çip stoku yapması da mevcut problemi daha da kamçıladı. Çip üretiminde kullanılan en küçük bileşenlerin bile fiyatı yükseldi. Bu fiyat artışı elektronik ürünlere de büyük oranda yansıdı. 

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu