Tedarik krizi, tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor

Enflasyon tarafındaki baskı ve pandemik kapanmaların bitmesiyle başlayan talep artışı, dünya çapında enerji fiyatlarındaki yükseliş ve nakliye alanında iş gücü yetersizliği dünyayı yeni bir krizin eşiğine getirdi. Tedarik zinciri bu dönemde büyük darbe aldı.

Salgın döneminde kapanmaların sona ermesiyle üretimdeki artış bu sefer başka problemlere yol açarken, özellikle denizden nakliye fiyatları yükseldi.

Çin ile Avrupa arasındaki nakliye ücreti son bir senede 7 katına çıktı.

Limanlardaki tıkanıklık demir yolları ve karayolları nakliyesine yansıdı ve nakliyat sektöründe iş gücü yetersizliği açığa çıktı. Limanlara indirilen ürünler şoför yetersizliği sebebiyle dağıtılamazken, çok sayıda ülkede, kargo gemileri haftalarca limanlarda beklemek mecburiyetinde kalıyor.

Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıdan en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesi olan Amerika'da, ana ihtiyaç maddelerini bulmakta dahi güçlük yaşanıyor. Pek çok eyalette, marketlerde raflar boşaldı.

Onlarca kargo gemisi ise limanlara yanaşmış durumda veya açıkta demirli bekliyor. Sorunun aşılması için Ulusal Muhafızların devreye girmesi gündemde yer almakta.

Krizin diğer ayağı Avrupa'da!

İngiltere’de nakliye şoförü yetersizliği tedarik zincirini alt üst etti. Ülke genelinde gıda ve benzin sıkıntısı ortaya çıktı.

Ham madde sorununa bağlı yaşanan çip krizi, otomotiv sektörünü zorluyor. Almanya ilk sırada olmak üzere, çok sayıda otomobil üreticisi ülke üretimlerini azaltmak durumunda kaldı, bazı fabrikalar kapandı.

Tedarik zincirindeki kırılma mobilya üreticisi İsveç gibi ülkelerde de ham madde sıkıntısına yol açtı.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu