Tarım Bakanlığı GDO'lu Besinlere İzin Verdi!
Tarım ve Orman Bakanlığı, GDO'lu yani Genetiği Değiştirilmiş 1 mısır ve 1 soya geninin 10 yıl süre ile kullanılmasına izin verildiğini duyurdu.
Resmi Gazetede Duyuruldu
Resmi Gazete'nin bugün tarihli yazısında, Biyogüvenlik Kararları açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş (GDO) 1 mısır ve 1 soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılmasına 10 yıl süreyle izin verdiğini duyurdu.
GDO uygulanmasına müsade edilen yeni ürünlerin haricinde, 10 senelik kullanım süresi dolan GDO'lu iki mısır geninin ise hayvan yemi amaçlı bile kullanım izni iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 çeşit enzimin de 10 yıl süreyle üretimine izni verdiğini açıkladı.
1 Mısır ve 1 Soyanın Genetiği İle Oynanmasın İzin Verildi
Resmi Gazetede yayınlanan 7 Ocaklı sayıda verilen karara göre, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi'nin yaptığı başvuru üzerine, hayvan yemlerinde kullanılmak üzere 2 üründe 10 yıl boyunca GDO'lu yem kullanımına izin verildiği duyuruldu.
GDO Nedir?
GDO'nun açılımı en çok merak edilen sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. GDO'nun açılımı ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma’ anlamına geliyor. GDO bir canlı bir organizmanın genetik özelliklerinin laboratuvar ortamında değiştirilmesine denir.
Neden GDO Kullanılır?
GDO'lu gıdaların kullanım alanları genellikle tarım ürünlerinde, böcek haşere gibi çeşitli canlılara karşı korumak için kullanılır. Genetiği değiştirilmiş gıdaların normal gıdalardan farkı nasıl anlaşılır? Benzer ürünlere nazaran, tadı, kokusu, büyüklüğü, rengi farklılaşan ürünlerin GDO'lu olduğuna dair yorum yapılabilir.
Hangi Ürünler GDO'lu?
Dünya çapında çoğu zaman buğday, mısır, domates, kiraz, çilek, yer fıstığı, pirinç, patates, havuç gibi gıdalarda GDO bulunur. Hatta yem kullanımı nedeniyle bazı balık türlerinde bile GDO görülebilmektedir.