Taksiciler plaka pişmanlığı yaşıyor!

Taksiciler plaka pişmanlığı yaşamaya devam ediyor. Değerlenmeyen taksi plakalarından yakınan taksiciler; “ev ve arsalarımızı satmasaydık zengindik” diyor!

Taksiciler son yıllar içersinde taksi plakalarının gayrimenkulün artan değerinin yanı sıra bir hayli geride kaldığının altına çizdi. Geçmiş olduğumuz yılı içerisinde İstanbul’da 2 milyon 400 bin TL seviyesinde yer alan plakanın şu anda tabela fiyatı 4 -  4.3 milyon TL arasında değişiklik gösterse de gerçekte 3.5 milyon TL’ye kadar düşüş gösteriyor. Plakaların hak etmiş olduğu değeri bulamadığını aktaran taksiciler; “Plakaları zamanda ev ya da arsa satarak almıştık. Şimdi neredeyse o gayrimenkuller 10 milyon TL’ye aştı. Keşke plaka yerine arsa ve konut alsaydık.” sözlerini dile getiriyor.
 
Taksici esnafları mevcut olan piyasa koşullarında plakalarının son yıllar içerisinde hak ettiği değeri kazanamadığını dile getiriyor. Gayrimenkullerin hızla değerlenmesi yanında taksi plakalarının bir hayli geride kaldığını aktaran taksiciler ile Posta gazetesinden Murat Gülderen konuşma gerçekleştirdi…
 
Taksici esnafın arkadaşlara bir dokunduk gerçekten bin ah işittik. En büyük şikayetleri sürekli bir şekilde artan maliyetler. Plaka sahipleri olan vatandaşlar plaka fiyatlarının sürekli bir şekilde değer kaybetmesinden, kira ücretlerinin de azlığından dolayı dert yanıyor. Geçmiş olduğumuz yıl plaka fiyatları 2.4 milyon civarında kayıtlara geçmişti. Bu yıl içerisinde plaka borsasında ilan edilmiş olan tabela fiyatı ise 4-4.3 milyon lira civarında seyrediyor. Lakin bugün 3.5 milyon TL’den bile alıcı bulmanın bir hayli zor olduğu aktarılanlar arasında. Genel fiyat artışlarına bakıldığı zaman da plakanın sahiplerine çok da kazandırmadığı açıkça ortaya çıkıyor.

10 milyon TL olması şart

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı olan Eyüp Aksu her şeyin 5 ile 10 kat arttığının altını çizerek, “Mevcut olan plaka değeri oldukça düşük. Gerçek fiyat en az 10 milyon TL olmalı. Biz bu plakaları açık artırma ile düzenlenen ihale sayesinde devletten satın almıştık.”
 

Plaka uğruna satılan yerler 25 milyon TL

O süreç içerisinde bizler arsalarımızı ve evlerimizi sattık. Şimdi o sattığımız gayrimenkullerin değeri 20-25 milyon TL ediyor” sözlerini dile getirdi. Aksu, taksi plakalarının uzun süredir değerlenememesinde önemli bir etkenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) plaka sayısını artırmaya yönelik girişimlerinin etkili olduğunu aktardı.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu