SPK’dan TBMM’ye kripto para cevabı: “Yetkimiz yok”

SPK’dan TBMM’ye kripto para cevabı: “Yetkimiz yok”

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TBMM’ye gönderdiği yazı ile kripto varlıklar ve bu varlıkların el değiştirdiği platformların kurulun yetki alanına girmediğini iletti.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, son dönemde Thodex başta olmak üzere Türkiye merkezli bazı kripto para borsalarının çok sayıda yatırımcıyı mağdur etmesi üzerine TBMM Dilekçe Komisyonu’na şikayet yağdı. Komisyon ise bu başvuruları SPK’ya iletti.

SPK’dan Meclis’e yazı: “Yetki alanımızda değil”
SPK, Meclis’e gönderdiği yazıda kuruluş kanununa atıfta bulunarak şöyle dedi:

Sermaye piyasası aracı tanımına dahil olmayan kripto varlıklar ve bu varlıkların el değiştirdiği platformlar kurulumuz yetki alanına girmemektedir. Bu kapsamda, herhangi bir resmi kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen kripto varlıklar kurulumuz görev alanını ilgilendiren mevzuatta yer verilmiş bir sermaye piyasası aracı olmadığından ve bu varlıkların el değiştirdiği şirketler kurulumuz yetki alanına girmediğinden, mevcut düzenlemelere göre bahsi geçen şirketler ve bunların müşterileri ile imzaladıkları sözleşmeler hususunda kurulumuzca bir inceleme yapılması imkanı bulunmamaktadır

 SPK, yazısında kripto varlıkların Türkiye’de yasal bir dayanağının bulunmadığı ve gerçekleştirilen işlemlerin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığının defalarca dile getirildiğini vurguladı. Yazıda, “Bunlarla işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları konusunda vatandaşlarımız uyarılmıştır” denildi.

“Kripto para özel ekibi” platformları yakından izliyor

Öte yandan haberde, Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında MB, BDDK, SPK ve TMSF başkanlarından oluşan Finansal İstikrar Komitesi’nin talimatıyla oluşturulan “kripto para özel ekibinin” bir süredir kripto varlıkları ve platformları yakından izlediği kaydedildi. Komite’nin ilgili kamu otoriteleri arasındaki eşgüdüm ve iş birliğinin daha etkin zeminde sürdürülebilmesinin yanı sıra finansal teknolojileri yakından izleyerek gerekli çalışmaları planlamak amacıyla bir çalışma grubu oluşturulduğu bilgisini verdiği belirtildi.

Türkiye’de son haftalarda kripto paralar ve alım satım platformlarıyla ilgili düzenleme çalışmaları hız kazandı. Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, iki hafta içinde düzenlemelerin bir noktaya geleceğini söylerken Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle “kripto varlık hizmet sağlayıcılar” MASAK yükümlüsü oldular. Öncesinde ise kripto para birimleriyle ödeme yapmak yasaklanmıştı. Son olarak 15 aracı kurumla birlikte düzenlemelerle ilgili olarak bir çalışma grubu oluşturulduğu da öğrenilmişti.

SPK
GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu