S&P Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünüm değişmedi
S&P, hali hazırda Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu 'B+', yerel para birimi cinsinden kredi notunu 'BB-' ve kredi notu görünümünü ise 'durağan' şeklinde teyit etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu ile not görünümümü teyit etti.
S&P, yayınladığı raporunda Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu 'B+', yerel para birimi cinsinden kredi notunu 'BB-' ve kredi notu görünümünü ise 'durağan' olarak değerlendirdi.
Ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelere karşın, para politikasının öngörülemez olduğunu açıklayan S&P, Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonunu hâlâ zayıf olarak gördüklerini bildirdi.
S&P tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin ihracattaki güçlü toparlanmanın ve yurt içi faaliyetlerin desteği ile bu yıl 8,6 oranında büyüyeceği aktarıldı. Buna ek olarak, Türkiye'nin kamu net borcunun 2021 yılının sonunda GSYİH'nin yüzde 34'üne ulaşmasını bekledikleri kaydedildi.
Türkiye ekonomisine yönelik tahminlere de yer verilen açıklamada, ekonominin bu yıl yüzde 8,6, 2022 yılında yüzde 3,3, 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 3,1 oranlarında büyüyeceği tahmin ediliyor.
Ülkedeki işsizlik oranının ise 2021 yılında yüzde 12,6, 2022'de yüzde 12,2, 2023 yılında yüzde 11,2 ve 2024'te yüzde 11 olacağı öngörüldü. Enflasyonun da bu yıl yüzde 17,3, 2022 yılında yüzde 12, 2023'te yüzde 9,5 ve 2024 yılında yüzde 9,2 olması bekleniyor.
En yüksek enflasyon oranıyla Türkiye 8. sırada
Açıklamada öte yandan, Türkiye'deki enflasyon oranının, kuruluşun derecelendirdiği 137 ülke arasında en yüksek enflasyon oranında sahip olan 8. ülke olduğu aktarıldı.
Durağan görünümün, gelecek 12 ay boyunca Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerden kaynaklanan riskleri dikkate alındığında açıklayan kuruluş, 2020 yılındaki büyük ölçekli kredi teşvikinden sonra, zayıflayan aktif kalitesinin bankacılık sistemi üzerinde baskı oluşturabileceğini aktardı.
S&P, Türkiye'nin kredi notu güncellemesine ilişkin paylaştığı olumlu senaryo notlarında şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle merkez bankasının net döviz rezervleri tahminlerimizin ötesinde güçlenirse, bir yükseltme düşünebiliriz. Kamu politikasının sürdürülebilir ve para politikasının etkinliğini gözlemlersek de notları yükseltebiliriz.”