Solana (SOL) nedir? Ne işe yarar?
Solana nedir? SOL ne işe yarıyor? SOL'a dair her şey işte bu makalede...
İşlem hızını ve sayısını artırmaya fokuslanmış üçüncü nesil blockchain'e Solana, ağın kullanım hedefinde olan tokenine ise SOL denir. Solana, saniyede onbinlerce işlem yürütebilen bir blockchain ağıdır. Aynı zamanda blockchain üstünde akıllı protokol ve merkeziyetsiz uygulamaların oluşturulmasına da olanak sağlar.
SOL, 2017 senesinde Anatoly Yakovenko tarafından kurulmuştur. Yakovenko, Qualcomm ve Dropbox'ta çalışma bilgi birikimine sahiptir. Solana ekibinde mevcut durumda Apple, Intel, Google, Microsoft ve Twitter gibi firmalarda çalışma bilgi birikimi bulunan uzmanlar yer almaktadır.
SOL Ne İşe Yarar?
SOL blockchain'in fokus noktası, ve saniyedeki işlem sayısını ve hızını arttırmak için var. Sözleşme mekanizması olarak Hisse İspatı'nı kullanan blockchain, Tarih İspatı olarak isimlendirilen bir yöntem ile de işlemlerin onaylanma süresini çok ciddi ölçüde hızlandırır.
Ardında bekleyen işlemlerin sıralamasının takibi, dijital paralar için büyük önem arz ediyor. Madencilerin yaptıkları işin kesinliğinin ispatı için kullanan Bitcoin blockchain'inde işlemler, bloklarda sıralı şekilde dizilmemiş bir biçimde gruplanıyor.
Bitcoin madencileri, oluşturdukları bloklara sadece bir zaman damgası ekler. Bu blokların diğer tüm blocklar tarafından da onaylanması gerekmektedir, bu sebeple işlemlerin doğrulanma süresi zaman zaman çok uzun süreler alabiliyor. Zaman damgası, bazı zamanlar yanlış vuruluyor ve blocklar arası sorunlar yaşanabiliyor.
SOL'un kullanmış olduğu SHA256 hash özelliğinde ise bir işlemin bitişi, bir sonraki işlemin için girdi olarak kullanılmaktadır ve blockchain, işlem sırasını hash'e işliyor. Böylece zaman damgasına gerek kalmıyor ve düğümlerin işlem sırasını doğrulama süresi büyük oranda azalıyor.