Sigara fiyatlarına yine zam! En yüksek sigara fiyatı 50 TL’ye yaklaştı

Hem sigara hem de alkol fiyatlarına art arda zam yağmuru yağmaya devam ediyor. Sigara fiyatlarına üst üste 6. Kez zam yapıldı. En yüksek sigara fiyatı da yükseldi!

Son zamanlarda sigaraya ve alkole gelen zamlar gündeme bomba gibi düştü. Sigaraya zam yağmuru devam ederken gelen zamdan sonra dünde 2 sigara grubuna zam geldi. Bildiğiniz gibi Pazar günü verilen bir duyuruyla da bir başka sigara grubuna zam yapıldığı duyurulmuştu. Sigara fiyatlarına son sürat zam haberleri gelmeye devam ederken sosyal medyada yayınlandığı gibi sigara fiyatlarına bir kez daha zam geldiği açıklandı. Ortalama 2 TL zam gelmesiyle beraber sigara fiyatlarına yine zam yapıldığı açıklandı.

Sigara fiyatlarına yine zam!

Türkiye genelinde her geçen gün sigara fiyatlarına zam gelmeye devam ediyor. Artış gösteren maliyetler sebebiyle hemen her ürüne zam gelmektedir. Türkiye’de pek çok sigara markası bulunmakla beraber her sigara markasına farklı farklı günlerde zam gelmektedir. En son ise BAT, Philip morris ve Japan Tobacco International markaları tarafından üretimi gerçekleştirilen sigara fiyatlarına 2 TL zam geldiği açıklandı. Sigara fiyatlarına üst üste gelen zamla beraber sigara alan kişilerin cebinden çıkacak para da artış gösterdi. Yapılan son JTI markasına sigara zammından sonra en ucuz sigara fiyatı 29,5 TL olurken, en yüksek sigara fiyatı da 48 TL’ye yükselmiş oldu.

Sigaraya neden zam geliyor?

Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde pek çok üründen Özel Tüketim Vergisi alınmaktadır. Bazı ürünlerin özel tüketim vergisi fazla olurken bazısı az olmaktadır. Sigara fiyatlarından alınan özel tüketim vergisi oranları da şüphesiz enflasyona göre belirlenmektedir. Enflasyonun artış göstermesi ve özellikle tüm piyasayı etkileyen döviz kuru sebebiyle fiyatlara zam gelmektedir. Sigaraya yıl başından beri gelen zamlar vergilerin artış sebebiyle de arttığı belirlendi.

Sigaradan alınan vergiler yükseliş gösterdikçe sigara fiyatlarına da zam gelmektedir. Her bir sigara paketi üzerinden maktu ve nispi vergi olmak üzere iki vergi alınmaktadır. Ayrıca Maliye tarafından sigara paketleri üzerinden alınan vergi de önemli olduğundan dolayı sigara fiyatlarına üst üste zam gelmiştir.