Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve görevleri

Ülkemizin ilk bağımsız üst kuruluşu olma özelliğine sahip olan Sermaye Piyasası Kurumu'nu ve görevlerini yakından inceleyelim.

Sermaye Piyasası Kurumu, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile 1981 yılında kurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurumu'nun kurulma amacı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1. Maddesinde belirtildiği görülmektedir. Bu madde uyarınca ; tasarrufların menkul kıymetlere yatırılıp, toplumun ekonomik olarak kalkınmaya yaygın ve etkin olarak katılmasını sağlamak amacıyla; Sermaye Piyasası'nın açıklık, güven ve kararlılık içerisinde çalışmasını tasarruf sahibinin faydalarının ve haklarının korunmasını, denetlemek ve düzenlemek olarak betimlenmektedir. 

Ülkemizin tarihi açısından Sermaye Piyasası Kurumu'nun ek bir özelliği ülkemizde kurulmuş olan ilk bağımsız üst kurul olmasıdır. SPK, Mali ve idari özerkliğe sahip şekilde finans piyasaları biçiminde bağımsız bir şekilde yapılan düzenlemelerde, kontroller gerçekleştirmektedir. Bu doğrultuda düzenleyici kamu kuruluşu olarak bilinmektedir ve ilk kurulduğunda Başbakanlık'a bağlı olan bir kuruluş olarak faaliyet gösteren SPK bugün Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır. Hakların korunması ve yatırımcı kişilere fayda sağlamak amacıyla regülasyonlar yapmakta olan SPK, sektörlere olan güvenin arttırılması ile yatırım yapmayı düşünen bireylerin çekinmeksizin yatırımlarını yapmalarını temin etmektedir. 

Sermaye Piyasası Kurumu'nun görevleri:

- Sermaye Piyasası'nın gelişmesi adına bilimsel incelemeler yapmak.

- Gelişmiş olan yatırım araçlarına ve teknolojiye ayak uydurup yurttaşları bu konulardan haberdar etmek.

- Kamuda devamlılığı sağlamak adına ve yurttaşların zamanında ve doğru bilgiye ulaşmaları adına daha sağlıklı kararlar almak.

- Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun yükümlülüklerini, yetkilerini ve görevlerini belirlemek.

- Sektörde yer alan yatırımcılara önerilerde bulunacak fertlerin uyması gerekilen kuralların belirlenmesi.

- Yurt içi ve yurt dışındaki eşdeğer kurullarla mali istikrarının sağlanması adına başka finans kuruluşlarıyla işbirliği ve iletişim halinde olmak, bu kurumlar ile birlikte çalışmalar yapıp katkı sağlamak.

- Halka arz edilen şirketlerde, görev alan optimum konfor konfor yöneticisi personelin gerekli olan sertifikasyonlarını ve eğitimlerini kontrol etmek ve bu eğitimlerin standartlarını belirlemek.

olarak listelenebilir.

SPK
GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu