Satılık ve kiralık konut fiyatları artış hızı düşüşe geçti

Konut fiyatları artış hızı, Türkiye genelinde Eylül 2021 tarihinden bu yana hızlı bir artış göstererek kısa vadede zirvelere çıktı. Ancak Ağustos 2022 tarihi itibariyle konut fiyatları artış hızı yavaşlamaya başladı.

Türkiye genelinde kira fiyatları son 1 yılda yüzde 153, son 4 yılda yüzde 250 artış gösterdi. Bu artış sebebiyle adliyeler kira ve tahliye davaları ile dolarken beklenen düşüş yavaş yavaş görülmeye başlandı. Kiralar Nisan 2022 tarihinde Türkiye genelinde yüzde 18,2 oranında aylık değişimle zirveye çıkmıştı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Ağustos 2022 itibariyle Türkiye genelinde konut satış fiyatları ve kira fiyatları artışı düşüşe geçmeye başladı. İstanbul’un bazı ilçeleri ile Türkiye genelinde 7 şehirde ise kiralar yüzde 4 ile 13 arasında düşüş gösterdi. Ağustos 2022 tarihi itibariyle düşüşe geçen şehirlerden bir tanesi de Antalya oldu. Antalya’da kiralık konut fiyatları yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13 ve Yalova’da yüzde 7 düşüş yaşandı.

Konut kira artış hızı İstanbul İlçelerinde de düştü

Emlakjet verilerine göre; İstanbul’da Haziran 2022 tarihi itibariyle yüzde 6, Temmuz 2022 itibariyle yüzde 8 artış gözlemlendi. Aynı zamanda Beşiktaş ilçesinde ortalama kira fiyatları Temmuz 2022'de yüzde 10 oranında azalma yaşandı. Ayrıca Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy’de son 1 ay içerisinde kira fiyatlarında düşüşe geçen diğer ilçeler oldu. Söz konusu ilçelerde yaşanan düşüş, hem yüksek ortalama fiyatları sebebiyle doygunluğun oluşması hem de talebin bölgeler arasında kayması ve bazı bölgelerde azalması sonucu oluştuğu belirtiliyor.

Büyük şehirler de normalleşiyor

Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, kiralık konut fiyatlarını değerlendirdi. Karaismailoğlu; "Haziran 2022 tarihiyle birlikte artış oranları yatay seviyede ilerlemeye izlemeye başladı. Zingat verilerine göre, Türkiye'de haziranda yüzde 7 olan artış, temmuzda yüzde 8 olarak görüldü. Ayrıca ağustosun ilk haftasında Türkiye genelindeki artışın yüzde 9 olarak gerçekleştiği görülüyor. 3 büyük şehri incelediğimizde İstanbul’da yüzde 6, Ankara’da yüzde 8 artış gözlemlenirken, İzmir’de ise fiyatlar yüzde 4 oranında azaldı. Özellikle son zamanlarda sert fiyat geçişleri yaşanan Antalya’da yükselişin durduğunu görülmektedir. Hatta aşağı yönlü bir hareketin başladığını söyleyebiliriz. Antalya’da kiralık konut fiyatlarının yüzde 7 oranında düştüğünü gözlemledik." şeklinde konuştu.

Ev sahipleri kiracıların ödeme ritminden şikayetçi

Direktör Karaismailoğlu, Türkiye genelinde fiyatlar incelendiğinde en çok düşüş yaşanan şehrin yüzde 13 ile Sinop’ta gerçekleştiğini bildirdi. Ayrıca Karaismailoğlu; "Eylül başına kadar büyük şehirlerde aşağı yönlü fiyat hareketleri gerçekleşebilir. Özellikle, yüksek fiyatlar üzerinden konutlarını kiralayan ev sahipleri kiracılarının ödeme ritminden şikayetçi. Kiracıların ödeme düzenlerinin üçüncü veya dördüncü aydan itibaren bozulduğunu ifade edenler gün geçtikçe artış gösteriyor. Misal, Ağustos 2022 tarihinden beri İstanbul Kadıköy’de yüzde 10 oranında, İzmir Karşıyaka’da yüzde 5 oranında, Ankara Yenimahalle'de ve Etimesgut'ta yüzde 6 oranında düşüş gözlemliyoruz. Özellikle büyük şehirlerde fiyatların biraz daha normalleşeceğini öngörebiliriz." dedi.

Direktör Karaismailoğlu, okulların açılmasıyla birlikte taşınma hareketliliğin artacağını belirtti. Bununla birlikte eylül ayından itibaren özellikle arzın az olduğu şehir ve ilçelerde fiyatlarda ne yazık ki yeniden bir tırmanış yaşanabileceğini kaydetti.

Kira oranlarında yüzde 11 değer artış bekleniyor

Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye'de ortalama metrekare kiranın 49,05 TL, ortalama kiranın 5.396 TL, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 18 yıl olduğunu kaydetti. Ayrıca Öğüt; "Kiralık konutlar Nisan 2022'de yüzde 18,2 aylık değişimle zirveye çıktı. Nisandan sonra artış grafiği aşağı yönlü hareket etmeye başladı. Üstelik temmuz itibariyle yüzde 6’ya düşerek tek haneye geldi. Görüldüğü üzere fiyat artışı devam ediyor fakat artış hızı yavaşlıyor." ifadelerini kullandı.

Görkem Öğüt, yavaşlamanın eylüle kadar süreceğini, son çeyrekteki piyasa hareketliliği sebebiyle de ekim ayında yeniden ufak bir yükselme söz konusu olmasını öngördüklerini aktardı. Ayrıca Öğüt; "2022 yılının ikinci yarısında kira piyasası da satılık konut piyasası gibi yeni bir dengeye oturacak. Hızlı yükselişlerden daha çok küçük ancak istikrarlı artışlar olacak. Yıl sonuna doğru Türkiye geneli kira oranlarında yüzde 11 değer artışı öngörüyoruz." açıklamasında bulundu.

Fiyat dengeleri ilçelere göre farklılık gösterecek

Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat da fiyatlardaki yavaşlama hakkında vurgu yaptı. İdikat; “emlakjet. com’da listelenen kiralık konutların ortalama fiyatlarında haziran ayında yüzde 14 artış görüldü. Temmuz ayında ise artış oranı yüzde 8 olarak kaydedildi." dedi. Ayrıca İdikat; “Satılık konutlarda olduğu gibi kiralık konutlarda da artış oranlarında azalma söz konusu." dedi. İdikat, bölgesel verilerde ise ilçe bazında kiralarda azalma görülen ilçeler olduğuna değindi. İdikat; “İlerleyen süreçlerde de talebin dağılımına göre fiyat dengeleri ilçelere göre farklılık gösterecek. Üstelik büyük şehirlerin genelinde ve Türkiye ortalamasında yavaşlayan bir hızla artmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Problemli kiracı haberleri etkili oluyor

Görkem Öğüt, kiraların ödenmemesine yönelik haberlerin son zamanlarda sıklıkla duyulmasının ev sahiplerini etkilediğini belirtti. Bununla birlikte; "Bu durum kira piyasasında ev sahiplerini 'daha makul bir ücret belirleyeyim, kiramı düzenli alayım' gibi bir davranış göstermeye sebebiyet veriyor. Ev sahiplerinin bu davranışı kiralarda kısmi bir rahatlama sağlayabilir. Fakat yine de çok ciddi düşüş yaşanacağını beklemiyoruz. Büyükşehirlerin belli bölgelerinde fahiş fiyatlara varan kiralar, adil piyasa değerine geri dönebilir." değerlendirmelerini yaptı.

Melisa KOZLU/BirBorsa

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu