Ripple nedir? XRP ve Ripple arasında ne fark var?

Son dönemlerde kripto sektöründe SEC ile davası bulunan ve popüler kriptoların başında gelen XRP nedir? ve XRP ile Ripple arasında ne fark gibi soruların cevabının tamamı makalemizde.

XRP nedir?

XRP tokeni, Ripple ağının çekirdeğini oluşturur ve esas olarak itibari para işlemlerinde köprü para birimi olarak kullanılır. Bu nedenle genellikle “banka parası” olarak anılır. XRP belirteci, dağıtılmış bir defter teknolojisi (DLT) olan XRP Defter (XRPL) üzerinde evdedir.

Ripple, dağıtılmış defter teknolojisine (XRP Ledger, XRPL) dayalı bir transfer ve ödeme ağı (RippleNet) işleten özel bir şirkettir. Kripto para birimi XRP, platformun merkezinde yer alıyor ve özellikle bankacılık ve finans departmanları tarafından ülkeler arası işlemleri işlemek için kullanılacak. Ripple genellikle madeni para ile eşanlamlı olarak kullanılır.

XRP ve Ripple arasındaki fark nedir?

Medyada, Ripple genellikle bir kripto para birimi olarak anılır, ancak Ripple yalnızca bir açık kaynak protokolüne dayalı bir ödeme ağıdır. Bu ağın dayandığı kripto para birimi XRP'dir. Yani Ripple satın aldığınızda, Ripple ağının bir kısmını satın almıyorsunuz, sadece temel para birimi olan XRP'yi satın alıyorsunuz.

Ripple'ı kim icat etti?

Diğer kripto para birimlerinin aksine, XRP'nin önde gelen tek bir yaratıcısı veya kurucusu yoktur. Yine de, teknolojinin ve onunla ilişkili şirketin gelişimine katılan birkaç kişi var. Buna OpenCoin'in (şimdi Ripple) kurucusu Jed McCaleb ve fintech şirketleri E-LOAN ve Prosper'ın kurucusu Chris Larsen de dahildir.

Ripple nasıl çalışır?

Ripple, blockchain dünyasında özel bir konuma sahiptir. Bazı projeler bankacılık sistemini yeniden icat etmeyi amaçlayan bir yolda ilerlerken, Ripple onunla işbirliği yapmaya çalışıyor. Ripple protokolü, XRP Ledger (XRPL) adı verilen genel bir veritabanına dayanmaktadır. Herkes bu veritabanını görme fırsatına sahiptir: tüm işlemler şeffaftır.

Bitcoin ile karşılaştırıldığında, Ripple ağında işlemleri onaylayacak ve ağın güvenliğini sağlayacak madenci yoktur. Ripple'da sözde doğrulayıcılar vardır. Örneğin, bir kişi başka bir kişiye para aktarmak istediği için bir hesapta değişiklik olursa, ağdaki farklı doğrulayıcıların bir anlaşmaya varması ve bu işlemi onaylaması gerekir. Doğrulayıcılar şu anda esas olarak Ripple Labs ve ortakları tarafından işletiliyor ve Ripple ağında yapılan her işlemi onaylamaları gerekiyor. Bu sistem, Ripple'ın son derece hızlı ve ucuz işlemleri garanti etmesini sağlar. Bunun dezavantajı, ağın Bitcoin veya Ethereum'dan önemli ölçüde daha merkezi olmasıdır.

Ripple neyi başarmak istiyor?

Ripple fikri, bankalara her türlü varlığı hızlı ve ucuz bir şekilde transfer etme yeteneği vermektir. Banka havalesiyle Bitcoin satın aldıysanız, ne kadar sürebileceğini bilirsiniz. Bankanızla iletişime geçerek işlemi iki ila üç gün sürebilen ve hem gönderici hem de alıcı için yüksek işlem ücretleri gerektiren bir hesaba göndermeniz gerekir. Ripple, bankalar gibi kurumların neredeyse anlık işlemlere sahip olmasını sağlayarak bu konuda devrim yapmak istiyor. Şu anda XRP, Ripple ağında kullanılan tek kripto paradır. Bununla birlikte, teorik olarak bankaların kendi paralarını yaratmaları ve ağda kullanmaları mümkün olacaktır.

Dalgalanma Simgesi (XRP) nedir?

XRP, Ripple'ın yerel kripto para birimidir. XRP'nin kendisinin altında yatan ilgili varlıkları veya değerleri yoktur, bu nedenle ABD dolarına veya altın fiyatına bağlı değildir. Bunun yerine kurumlarda ara para birimi olarak kullanılabilir. İşlem maliyetlerinin çok düşük olması büyük bir avantaja sahiptir. XRP zaten iki farklı Ripple ürününde kullanılıyor. 

Ek olarak, XRPL, Ripple'ın arkasındaki organizasyondan bağımsızdır ve bu nedenle RippleLabs kapatılsa bile var olmaya devam edebilir. Ayrıca, Ripple'da XRP tokenini kullanan bazı ürünler zaten var.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu