Ripple Nedir?

Ripple Nedir?

Ripple Nedir?

Daha daha önce OpenCoin olarak bilinen Ripple, dağıtılmış bir kayıt defteri veri tabanı (XRP Ledger) üzerine bir ödeme ve takas ağı (RippleNet) geliştiren özel bir şirkettir. Ripple’ın en temel hedefi bankaları, ödeme sağlayıcıları ve dijital varlık borsalarını birleştirerek küresel ödemelerin daha hızlı ve daha az masraflı yapılabilmesini sağlamaktır.

Tarihi

Ryan Fugger, ilk defa 2004 senesinde Ripple’ı  fikir olarak ortaya atmış, sonrasındada Ripple’in ilk prototipini merkeziyetisiz bir dijital para sistemi (RipplePay) olarak geliştirilmiştir. Sistem küresel ağ içinde güvenli ödeme çözümleri sunmak amacı ile da 2005 de canlıya geçmiştir.  

2012’de, Fugger projeyi Jed McCaleb ve Chris Larsen’a devrettikten sonra bu ikili Amerika temelli teknoloji şirketi olan OpenCoin’i kurmuştur. Bu noktadan sonra Ripple, bankalar ve finansal kurumlar için ödeme çözümlerine odaklen temeln bir sözleşme olarak geliştirilmeye başlanmıştır. 2013 senesinde markanın ismi OpenCoin’den Ripple Labs’e çevrilmiş ve 2015 senesinde da Ripple olarak tekrar değiştirilmiştir. 

XRP Kayıt Defteri (XRPL)

Fugger’ın çalışmalarına dayen temeln ve Bitcoin’in yaratılmasından etkilenen Ripple, 2012 senesinde Ripple Consensus Ledger’ı (Ripple Mutabakat Kayıt Defteri RCL), kendi kripto parası olan XRP ile beraber piyasaya sürdü. RCL daha sonra XRP Ledger (XRPL) olarak tekrar adlandırıldı. 
XRPL, ağ katılımcılarının tüm muhasebe kayıtlarını tutmakla kalmayıp çoklu kripto paralar arasında takas hizmeti de sunan dağıtılmış bir ekonomik sistem olarak çalışır. Ripple, XRPL’i gerçek zamanlı finansal işlemler yapılabilen bir açık kaynaklı dağıtılmış kayıt defteri olarak tanımlar. Yapılan bu işlemler, ağ katılımcıları tarafından bir mutabakat mekanizması aracılığı ile doğrulanır ve onaylanır. 

Fakat Bitcoin’in tam tersine, XRP Ledger Proof of Work mutabakat algoritmasına dayanmaz ve dolayısı ile işlemlerin doğrulanması için madencilik sürecini kullanmaz. Bunun yerine ağ,  önceki adı Ripple Protokol Mutabakat Algoritması (RPCA) olan kendisine özel tasarlanmış bir mutabakat algoritmasını kullen temelrak mutabakata ulaşır. 
XRPL, işlem kayıtlarını daimi olarak birbirleriyle kıyaslayan bağımsız onaylayıcı node’lar ağı sayesinde idare edilir. Herhangi bir şahıs bir Ripple onaylayıcı node’unu kurup çalıştırabileceği gibi, onaylayıcı olarak hangi node’lara güveneceğini de seçebilir. Fakat Ripple, müşterilerini işlemlerin doğrulanması için, bilinen ve güvenilir katılımcılar listesini kullanmaya teşvik eder. Bu liste Unique Node List (UNL) olarak bilinir. 

UNL node’ları, kayıt defterinin güncel durumu hakkında tüm node’lar mutabık kalen temel kadar işlem verilerini kendi aralarında paylaşırlar. Diğer bir deyişle, işlemler UNL node’larının büyük çoğunluğu tarafından onaylandığında geçerli kabul edilir ve tüm node’lar aynı işlem setini kayıt defterine uyguladığında mutabakata varılmış olunur. 

Kendi fotoğrafı web sitesine göre Ripple, XRPL’i açık kaynaklı bir kayıt defteri olarak yaratmış özel  bir şirkettir. Bu da, herhangi birinin koda katkıda bulunabileceği ve XRPL’in şirket kapansa bile çalışmaya devam edebileceği manasına gelir.  

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu