Revalüasyon nedir?
Parası değer kaybetmekte olan ülkelerde uygulanmakta olan ''revalüasyon'' uygulamasının tanımına ve olası sonuçlarına gelin hep birlikte göz atalım.
Revalüasyon, para birimi değeri kaybetmekte olan ülkelerde paranın değerinin yeniden arttırılması maksadıyla devletlerin merkez bankaları tarafından piyasaya müdahale etmesi işlemine verilen isimdir. Revalüasyon aslında devalüasyonun tam olarak tersidir. Kısa süreçte incelendiğinde revalüasyonun her ne kadar olumlu yanları daha fazla gibi gözükse de bir çok olumsuz yönü de mevcuttur. Revalüasyon genel olarak ödeme bilançosundaki değerler yüksek olan ülkelerde incelenmektedir. Fakat tüm ülkeler ekonomik bekaları için ödeme bilançosunun genellikle dengede tutulmasını istemektedir. Çünkü dengede olan bir ödeme bilançosu ülkenin ekonomisini de refah düzeyinde tutabilmesinin en önemli faktörüdür. Revalüasyon işlemiyle beraber parası değer kaybetmekte olan ülkeler enflasyonu belirli bir düzeyde tutmayı amaçlamaktadırlar. Bu ülkeler ilk aşamada enflasyon oranlarının düşmesinin ardından üretim hizmeti veren sektörlere yatırım yaparlar. Enflasyonun azalması ile ticaret hayatı canlanmakta ve ülke ekonomisi daha kısa vadede olumlu sinyaller verebilmektedir.
Revalüasyon esas olarak bakıldığı zaman ödeme bilançosu dengesiz olan ülkelerde hükümetlerin ekonomik gelecek planları arasında yer almakta olan bir politika olarak göze çarpmaktadır. Revalüasyon işleminin 4 temel özelliği bulunmaktadır:
-Revalüasyon esasen bir hükümet politikasıdır.
-Ödeme dengesi yüksek olan yani yapmakta olduğu ödemenin kendisine yapılmakta olan ödemelerden fazla olan ülkelerin uyguladığı bir politikadır.
-Merkez bankalarında ihtiyaçtan fazla döviz ve altın stoku bulunması halinde uygulanabilmektedir.
-Revalüasyon politikası ile hükümetler ödeme dengesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Revalüasyonun sonuçları:
Revalüasyon işleminin sonucunda sebep olduğu durumlar, olumlu ya da olumsuz olabilmektedir. Revalüasyonun piyasaya olumlu etkilerine bakmamız gerekirse en önemli 2 olumlu sonuç ise şu şekildedir:
- Revalüasyon ilan edilen ülkenin para birimi revalüasyon işleminin ardından değer kazanabilmektedir.
- Revalüasyon ilan edildiği durumlarda ilan edilen ülkelerdeki mal ve hizmetlerin fiyatları azalabilmektedir.
Revalüasyonun olumsuz sonuçları:
Revalüasyon işlemine bakıldığında olumsuz sonuçlarının olumlu sonuçlarından daha fazla olduğu gözlemlenmektedir. Eğer ilan edilmiş olan revalüasyonun olumsuz sonuçlarına örnek vermemiz gerekirse şu şekilde olacaktır:
- Revalüasyon ilan etmiş olan ülkelerde ithalatta artış göstermektedir.
- Revalüasyon ilan edilen ülkelerde ihracat ise azalma eğilimi gösterecektir.
- Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
- Revalüasyon ilan edilen ülkenin para biriminin gerçek değeri bilinmemektedir. Merkez bankasının ekonomik hayattan elinin çekmesi ile ülkenin kullandığı para biriminin aniden değer kaybetmesi piyasayı olumsuz etkileyebilmektedir.
- Revalüasyon uygulayan ülkelerin ticaret hacmi de revalüasyondan olumsuz etkilenmektedir.