Resesyon nedir?
Ekonomik krizlerin sonucu olarak ülkelerin yaşadıkları resesyon durumunun sebeplerine ve ülkelerin resesyondan nasıl kaçınabileceklerine gelin hep birlikte göz atalım.
Resesyon ifadesi, ekonomi alanında uzun vadeli olarak yaşanan durgunluğu ifade etmektedir. Resesyon sürecinin neticesinde ülkelerin ekonomik koşullarında negatif değişimler yaşanmaktadır. Aynı zamanda, resesyon oluşumu öncesi ülkelerin ekonomik piyasalarının ve finans işlemlerinin durgunlaştığı, riskli tabloların oluştuğu gözlemlenir. Resesyon oluşumu, resesyon oluşumunda etkili makro ekonomik veriler, resesyondan korunma işlemi hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.
*
Resesyonu oluşturan başlıca sebepler nelerdir?
Ekonomi büyüme hızın yavaşlaması halinde resesyon oluşur. Nüfus artışının hızla çoğalması, ülke ekonomisinin durağanlaşması halinde yine resesyon oluşur. Makro ekonomik göstergelerin durulması ve düşüşe geçmesi halinde de resesyon oluşmaktadır. Ticari yatırım hacminin küçülmesi ve yatırımların durulması ile resesyon oluşur. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın düşmesi veya durgunlaşması durumu da yine ülkelerin resesyon yaşamasındaki en önemli sebeplerden birisidir. Ülkelerin ekonomik ve finansal durumlarının durağanlaşması, resesyon oluşumunun habercisi olan bir başka etken olarak sayılabilir. Resesyonun önlenmesi için ülkelerin ekonomik önlemler alması gerekmektedir.
Resesyon durumunu etkileyen makroiktisadi veriler nelerdir?
Endüstriyel üretim şartlarının daralması resesyon oluşumunu etkiler. Kişilerin istihdam düzeylerinde azalma ve durgunluk resesyon oluşumunu etkileyen faktörlerden birisi olarak gösterebilir. Toptan ticari işlemler için sunulmakta olan verilerin değer kaybı yine ülkelerin resesyon yaşamasının en önemli sebeplerinden biridir. Aynı zamanda perakende ticari işlem hacimlerinin azalması durumu da resesyon oluşumunu etkilemektedir. Ülkede yer almakta olan gerçek gelir oranlarının hesaplamaları da resesyon oluşumunu etkiler. Saymış olduğumuz bu makro ekonomik verilerde yaşanılan düşüş trendi ve daralma durumları ile resesyon durumu gözlenmektedir.
Ülkeler resesyondan kaçınmak için neler yapmalıdırlar?
Ülkeler resesyon durumundan kaçınmak için istihdam oranı arttırılmalı, üretim ve ticaret sektörleri teşvikleri verilmeli aynı zamanda eğer ki ülkeler resesyondan kaçınmak istiyorlarsa enflasyon ile mücadele politikaları uygulamak konusunda çekingen olmamalıdırlar. Bütün bunların yanında ülkeler aniden gerçekleşecek ekonomik buhran durumlarına karşın ekonomik önlem modelleri de bulundurmalılardır. Resesyon, özellikle büyümekte ve gelişen teknolojiyi teknolojiyi ülkelerin çok fazla karşılaşmış oldukları bir risk çeşidi olarak öne çıkmaktadır.