Piyasalarda enflasyon etkisi

Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yapılacak olan hamleler ve enflasyona karşı atılacak adımlar piyasalardaki değişkenlerin tekrar farklı bir ivme yakalamasına neden olabilir. Enflasyona karşı baskı hisse senetlerinde de hareketliliği tetikleyebilir.

Enflasyonun artması ile hisse senedi ilişkisi

Piyasada enflasyonun artması ile birlikte genel fiyat seviyelerindeki artış borsalarda hisse senetlerinde de talebi oluşturarak olumlu bir ivme yakalamasına neden olmuştur. 2021 yılı sonunda Türkiye’de Dolar paritesine karşı olumsuz gidişat hisse senetlerindeki artışları da beraberinde getirmiştir. Genel fiyatlar düzeyindeki artışın borsadaki kağıtlara yansıması da kaçınılmaz olacaktı. Buradaki artışın son zamanlarda özellikle 2022 yılı ile birlikte durağanlaşmasındaki ana neden tekrar döviz kurundaki gidişat olumsuz seyre dönmesi şeklinde de düşünülmektedir.

Borsa yatırımcılarının şirket bilançolarını beklemesi 2022 yılındaki ilerleyişte önemli bir rol oynayacaktır. Dövizdeki artışın kur nedeniyle ihracatı da artırması beklentisiyle piyasaların hareket etmesi özellikle son zamanlarda ihracat ağırlıklı satış yapan firmalara yönelimin ana nedeni olmuştur. İhracat odaklı ilerleye sanayi şirketlerinin hisseleri gibi birtakım bankalar da yüksek kar açıklayabilir. Kısa vadede olumlu seviyelerde beklentiler devam etse de uzun vade de neler olacağı halen belirsiz.

Enflasyonun kontrol dışı ilerlemesi

Küresel anlamda enflasyonist bir dengesizliğin son aylarda giderek etkisinin göstermesi ve piyasadaki paranın bollaşması yeni önlemleri de beraberinde getirecektir. Enflasyonu baskılamak isteyen merkez bankaları çeşitli önlemler alabilir. Bu önlemler neticesinde hisse senetlerinde de düşüşün yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde artış yaşanırken benzer orantıda olumlu ivme yakalayan hisse senetleri enflasyona karşı alınacak önlemlerle birlikte aynı olumsuz havayı beraberinde getirebilir.

Ekonominin giderek ısınması nedeniyle enflasyonun kontrolden çıkması büyük bir risk teşkil etmektedir. Hayat pahalılığının giderek artması nedeniyle önlemlerin artması beklenirken buna karşılık ihracat ve turizmin olumlu bir havaya gireceği beklenmektedir. Özellikle hammaddede dışarıya bağımlı olmayan üretimlerde ihracatın artması kaçınılmaz olacaktır. Ancak hammaddedeki bağlılık da ithalatta yapılan döviz harcamalarını ihracata yansıtacak ve bu nedenle beklentilerin altında kalmasına sebep olabilecektir.

Piyasalarda bu haftaki önemli beklentiler

İstikrar sahibi bir para birimi fonksiyonel olarak ilerleyen rekabetin de oluşmasını sağlayarak piyasalara canlılık sağlayacaktır. Ancak enflasyon baskısı altında kalan para, maliyetlerin artışı ile de birlikte gelir dağılımında da farklılaşmaya sebep olabilir. Enflasyonun artması ile birlikte satın alma gücünün azalacağı beklenirken kaynakların rasyonel bir biçimde sağlanması da zorlanacaktır.

3 Şubat 2022 günü açıklanması beklenen enflasyonun piyasalar üzerindeki etkisi de merak edilmektedir. Yatırımcıların borsaya olan ilgisinin son dönemlerde artmasındaki sebeplerden biri de enflasyonun etkisinden korunmak olduğu söylenebilir. Faiz değişiminin beklenmediği Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günkü toplantısı da piyasaların gündemine oturmuştur.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu