Özelmacıklı: Yıkılma riski olan binalar için artan fiyatlar göz önüne alınmalı!
17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen deprem sonrasında hasar alan binalar, hala riskli kategorisinde yer alıyor. Bu binaların yenilenmesi gerektiğini dile getiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı önemli açıklamalarda bulundu.
Tam olarak 23 yıl önce yaşanan 17 Ağustos depreminin yıl dönümü yaklaşırken, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özelmacıklı’nın aktarımına göre 17 Ağustos depreminden etkilenen ve şuan hala büyük risk teşkil eden çok sayıda bina bulunmakta. Bu binaların bir an önce yenilenmesi büyük önem arz ediyor. Acil dönüşüm gereken çok sayıda konut için harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizen Özelmacıklı, bu dönüşüm için emlak piyasasında artan fiyatların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 1.5 milyon yapı için dönüşüm başlatılmalı
Emlak Uzmanı olan Mustafa Hakan Özelmacıklı, deprem sonrası hasar alan ve şuan riskli olan binaların, tespit edilenden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Özelmacıklı’nın aktardığına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapı sayısını 859 bin civarında açıkladı. Şu tarihe kadar tespit edilmiş olan bu 859 bin yapının yaklaşık 767 bin tanesinin yıkıldığını dile getiren Özelmacıklı, son bir yılda 111 binden fazla binanın yıkıldığını da sözlerine ekledi. Ancak Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı’nın iddiasına göre bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Riskli yapı sayısının 1.5 milyon civarında olduğunu belirten Özelmacıklı, acil bir şekilde bu binaların dönüştürülmesi gerektiğini de ifade etti.
Mustafa Hakan Özelmacıklı, kentsel dönüşüm sürecinin desteklenmesi gerektiğini dile getirirken, emlak piyasalarındaki fiyat artışlarının da göz ardı edilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.
Dönüşüm için devlet desteği
Haziran 2022’de düzenlenen 6306 sayılı kanun ile ilgili de konuşan Özelmacıklı, kentsel dönüşüm hakkında yapılmış olan bu düzenleme sayesinde, kişiler hem faizde hem de kirada devlet tarafından yardım alabilecek. Kentsel dönüşüme dahil olacak riskli yapılar için 18 aya kadar, riskli alanlar içinse 48 aya kadar, devletin kira desteği verdiğini duyuran Özelmacıklı, gecekondusunu yenileyenlerin bile bu kapsamda değerlendirildiğini de ifade etti. Diğer yandan Özelacıklı, kredilerin miktarlarının da artırıldığına dikkat çekti.
Kentsel dönüşüm sürecinde belediyelerinde bu konuda destek olması gerektiğine dikkat çeken Özelmacıklı, riskli yapıların tespit edilmesinde belediyelere çok iş düştüğünü sözlerine ekledi. Belediyeler için, bölgesel çalışmaların yapılmasını, imar arşivlerinin taranmasını ve riskli yapıların tespit edilip raporlanması gibi önerilerde bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, durum değerlendirmesi ile öncelikli yapılacakların belirlenmesi gerektiğini de ifade etti. Diğer yandan risk teşkil etmekte olan yapıların satışlarının yapılmasının ve kiralanmasının da engellenmesinin de şart olduğunu vurgulayan Özelmacıklı, zorunlu kentsel dönüşümün başlatılması gerektiğinden söz etti.
Son olarak Zorunlu Deprem Sigortası’na değinen Özelmacıklı, yüzde 50’nin üzerinde sigortalı yapı olma durumunu konu ederek, ödenen bu primlerin kentsel dönüşüm sürecinde kullanabileceği önerisinde de bulundu.