Oyun terapisi nedir? Oyun terapisi örnekleri

•      Deneyimsel Oyun Terapisi

Yine yönlendirmenin olmadığı bir terapi yöntemidir. Çocuk Merkezli Oyun’un geliştirilmiş halidir. Bu terapide çocuk istediği oyunu kurabilir ve oyuncağı seçebilir. Çocuğun burada dünyayı deneyimsel olarak algıladığı varsayılır.

Bu oyun terapisi ile çocuk kurduğu oyun ve oyuncaklarla sorunlarını bir tiyatro gibi sahneler. Eğer ki terapisti de oyuna dahil ederse çocuğun iyileşmek için çaba sarf ettiği anlaşılır.

Diğer yandan terapiste vereceği rol önemlidir. Çünkü çocuğun yaşadığı sorunların da bir göstergesi olacaktır. Örneğin çocuk kendisini yetişkin yerine koyar ve terapiste çocuk rolü verir. İşte bu nokta da çocuğun terapiste davranışı izlenir.

Çocuklar, bu oyunda terapiste aşağılama, küçümseme, cezalandırma, öfke kusma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere terapist böylece çocuğun maruz kaldığı davranışları tespit eder.

Ancak çocuğun oyun içerisinde sunduğu metaforlar, daha derin anlamlar içermektedir.

•      Filial Oyunu

Anne ve babalara öğretilen bir oyundur. Aileler, çocuklarıyla 30 dakikalık oyunlar oynarlar. Bu oyunla amaçlanan ebeveynler ile çocuklar arasında iletişim geliştirmektir.

Aileler iş ve ev arasında mekik dokurken kimi zaman çocuklarını ihmal edebilmektedir. Bu da çocukların gelişiminde olumsuz etki yaratmaktadır.

Güzel haber ise bu oyun terapisi sayesinde, anne ve babalar çocukları ile yeni bağlar ve iletişim kurmayı başarırlar. Ayrıca bu terapiyi alan çocuklarda anksiyete ve sorunlu davranış azalımı kaydedilir.