Otomotiv ihracatında kayıp devam ediyor!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, katıldığı programda otomotiv sektörü özelinde önemli açıklamalara imza attı. Başkan Baran Çelik, çip krizine ve ihracatta yaşanılan probleme özellikle dikkat çekti!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, yaptığı son açıklamalarda otomotiv sektörü hakkında bilgi verdi. Yaşanılan kriz ortamının kendilerini de etkilediğini vurgulayan Çelik, ihracatta yaşanılan çip krizine ise ayrı bir parantez açtı.

Açıklanan son verilerin ardından ihracatta kan kaybeden otomotiv sektörü, geçtiğimiz ayı yüzde düşüş yaşayarak 2,7 milyar dolarla tamamladı. Binek arabalarda yaşanılan daralmanın yanı sıra, tedarik endüstrisinde ise "fren" problemleri ortaya çıktı. Konu hakkında düşüncelerini paylaşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, "enüz geride bıraktığımız bu yılın ilk çeyreğinde otomotivde Euro/Dolar paritesi kaynaklı 500 milyon dolarlık ihracat kaybı söz konusu. Çip krizinin etkisi de halen devam ediyor. Buna paralel yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatımız yaklaşık yüzde 3 düşüşle 7,5 milyar dolar oldu. İlk üç aydaki ortalama aylık otomotiv ihracatımız ise 2,5 milyar dolar" diye belirtti.

Tedarikte kayıp fren oldu!

Geçtiğimiz ayın en büyük ürün grubunu oluşturan tedarik endüstrisi, yüzde 11 artışla 1 milyar 162 dolar seviyelerine ulaşırken, binek otomobil ihracatı ise yüzde 34 düşüş göstererek 685 milyon dolar seviyelerine geriledi. Eşya taşımaya mahsus üretilen motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 3 azalışla 534 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatında ise yüzde 27 artış gözlemlenirken 124 milyon dolar seviyeleri bulundu.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat verilerinde yüzde 9 oranında artış tespit edilirken, Fransa’ya yüzde 16, ABD’ye yüzde 25, Birleşik Krallık’a yüzde 17, İspanya’ya yüzde 51, Polonya’ya yüzde 21, Romanya’ya yüzde 22 ihracat artışı sağlandı. Düşüş ise Rusya’ya yüzde 65, Slovenya’ya yüzde 28, Mısır’a yüzde 40 olarak kayıtlara geçti.

Binek otomobiller piyasasında en önemli pazarlardan bir olan Fransa’ya yüzde 70, İtalya’ya yüzde 24, İspanya’ya yüzde 22, Almanya’ya yüzde 44, Birleşik Krallık’a yüzde 33, Polonya’ya yüzde 20, Belçika’ya yüzde 38 ihracat düşüşü gözlenirken, İsrail’e yüzde 10, Bulgaristan’a yüzde 84 ihracat artışı yaşandığı belirtildi.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu